Encyclopedie

Bedrijfsleven

Dries Goedertier

Onder impuls van intellectuelen, ondernemers en gesalarieerde kaders verkreeg de Vlaamse beweging een economische oriëntatie.

Corporatisme

Dirk Luyten

Het corporatisme was in het interbellum, vooral in de crisisjaren 1930, een wijdverspreid, maar tegelijk vaag alternatief maatschappelijk en politiek model.

Economie

Dirk Luyten / Olivier Boehme

Dit artikel gaat over de relatie tussen economie en Vlaamse beweging. Daarmee beoogt deze tekst geen economische geschiedenis te schetsen van wat we vandaag Vlaanderen noemen.

Economisch federalisme

Erik Buyst / Dirk Heremans

Deze bijdrage onderzoekt de interactie tussen enerzijds de principes van (orthodox) economisch federalisme en anderzijds de invulling van deze economische en financiële aspecten in de opeenvolgende Belgische staatshervormingen vanaf 1970.

Financiële transfers

Erik Buyst / Dirk Heremans

Dit lemma brengt het verloop van veertig jaar interregionale transfers in België in kaart, evenals de verklaring, de verantwoording en de effecten ervan.

Flamingant

Joep Leerssen

Flamingantisme is een term die met verschillende betekenissen wordt toegekend aan actoren binnen de Vlaamse beweging en het Vlaams nationalisme.

Franstaligen in Vlaanderen

Luc Boeva

Nationael tooneel

Hilde Verschaffel

Het ‘nationael tooneel’ was in het midden van de 19de eeuw zowel de naam van een actiepunt van de Vlaamse beweging (namelijk het ijveren voor een eigen Nederlandstalige toneelproductie), als van een aantal toneelgezelschappen die waren opgericht

Rederijkerskamers

Dirk Coigneau / Anne-Laure Van Bruaene

De rederijkerskamers waren genootschappen die zich sinds de 15e eeuw toelegden op toneel en dichtkunst in de volkstaal. In de 18e en 19e eeuw speelden ze ook een belangrijke rol in de verdediging van de Vlaamse taal en cultuur.

Standaardtaal

Jürgen Jaspers / Sarah Van Hoof

De standaardtaal is het product van renaissancistische opvattingen over taal en het resultaat van een reeks concrete taalinterventies.

Taal

Wim Vandenbussche / Rik Vosters / Roland Willemyns

De ontwikkeling van het Nederlands vormde tot diep in de 20ste eeuw een fundamenteel aandachtspunt in de Vlaamse beweging.

Taalbeleid en -gebruik in de kolonie

Michael Meeuwis

De strijd om taalgelijkheid verliep in de kolonie minder snel en met beduidend minder succes dan in België.

Taalpolitiek en -wetgeving

Els Witte / Harry Van Velthoven

Situaties van taalonderdrukking vindt men wereldwijd. Daarom besteedt deze bijdrage eerst aandacht aan gehanteerde taalpolitieke strategieën.

Taaltelling

Karla Goetvinck

Talentellingen waren gekoppeld aan de tienjaarlijkse volkstellingen in België (1846-1947). De resultaten hadden grote gevolgen voor het taalstatuut van de gemeenten rond Brussel-hoofdstad.

Taalzuivering

Jürgen Jaspers / Sarah Van Hoof

Taalzuivering is een proces in het streven naar een gestandaardiseerde eenheidstaal. In de Vlaamse casus is de taalnorm Noord-Nederlands en werd de taal gezuiverd van belgicismen, dialectismen en gallicismen.