Encyclopedie

Pelemans, Willem

Frank Teirlinck

Willem Pelemans was als musicus grotendeels autodidact. Hij speelde een belangrijke rol in het cultureel leven in Vlaanderen en in het bijzonder in het Vlaams muziekleven in Brussel.

ADVN | archief voor nationale bewegingen

Nico Van Campenhout

ADVN | archief voor nationale bewegingen is een archief en onderzoekscentrum, erkend door de Vlaamse overheid als collectiebeherende cultuureelerfgoedorganisatie.

Aerts, José

Hugo Brems

De priester José Aerts (1914-1984), beter bekend onder zijn pseudoniem Albert Westerlinck, was dichter, schrijver en literair criticus. Hij was vanaf 1969 hoofdredacteur van het literair tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.

Affichekunst

Karl Scheerlinck

Van aankondigingen van Rodenbach- of Consciencevieringen over verkiezingsaffiches tot propagandabiljetten voor Vlaamse onafhankelijkheid: affichekunst speelde in de loop van de 20ste eeuw een prominente rol in de Vlaamse beweging.

Albert, Karel

Redactie

Karel Albert (1901-1987) was componist en muziekleraar. Hij behoorde tot een groep modernistische muzikanten, die zich verzetten tegen de Vlaamse Romantische muziek.

Algemeen Nederlands Zangverbond

Benjamin De Cleen

Het huidige Algemeen Nederlands Zangverbond werd in 1933 opgericht onder de naam Vlaamsch Nationale Zangfeesten, als organiserend actiecomité achter het Vlaams Nationaal Zangfeest, dat in dat jaar voor het eerst werd gehouden.

Algemeen Secretariaat voor Katholieke Boekerijen

Redactie

Het Algemeen Secretariaat voor Katholieke Boekerijen (ASKB) werd in 1922 op verzoek van kardinaal Désiré Mercier opgericht door de Antwerpse priester Joris Baers.

Algemeene Tooneelboekerij

Redactie

De Algemeene Tooneelboekerij (ATB) was een uitleenbibliotheek die in 1909 werd opgericht en als doel had om het Vlaamse toneelrepertoire toegankelijker te maken voor katholieke liefhebberskringen.

Algemeene Tooneelcentrale

Herman Van De Vijver

De Algemeene Tooneelcentrale was een overkoepelende organisatie onder leiding van Frans Haepers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de toestemming van de bezetter voor de diverse uitvoeringen van amateurtoneelgezelschappen trachtte te bekomen.

Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren

Redactie

De Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren was een jaarlijkse conferentie, van 1951 tot 1983 belegd om de culturele contacten tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

Alhambra-schouwburg

Andreas Stynen

De in 1973 afgebroken Alhambraschouwburg aan de Emile Jacqmainlaan was het decor van markante episodes in de geschiedenis van de Vlaamse beweging. Het theater maakte naam als vroege Vlaamse toneelzaal en als bolwerk van radicale flaminganten.

Allaeys, Hilaire

Sandra Maes

Tandarts Hilaire Allaeys (1873-1934) werkte mee aan tal van Vlaamsgezinde periodieken. In Antwerpen was hij medestichter van de Vlaamsche Zangersgilde.

Alpaerts, Flor

Jan Dewilde

Antwerpenaar Flor Alpaerts (1876-1954) was de belangrijkste Benoit-dirigent van zijn generatie. Ook was hij actief als componist.

Antheunis, Gentil

Luc Vandeweyer

Magistraat Gentil Antheunis (1840-1907) was de schoonzoon van Hendrik Conscience. Hij genoot bekendheid als Nederlandstalige componist en dichter.

Antheunis, Jacob J.

Sam Van Clemen

Jacob J. Antheunis (1758-?) was een 18de-eeuwse auteur van komedies, pamfletten en treurspelen. Ook gaf hij de Gazette van Belgis uit. Hij kwam op tegen het Franse regime en de verwaarlozing van de Nederlandse taal.