Encyclopedie

Encyclopedie van de Vlaamse Beweging

Andreas Stynen

De tweedelige Encyclopedie van de Vlaamse beweging verscheen in 1973-1975 en gold jarenlang als het voornaamste naslagwerk met betrekking tot de geschiedenis van de Vlaamse beweging.

Historiografie van de Vlaamse beweging (na 1995)

Marnix Beyen

In een internationaliserende historiografische context kreeg de Vlaamse beweging gedurende de voorbije drie decennia minder aandacht van academische historici dan tijdens de periode voordien.

Historiografie van de Vlaamse beweging (tot 1995)

Jo Tollebeek

Hoger onderwijs

Jeffrey Tyssens / Alexia Coussement / Gita Deneckere / Ruben Mantels / Wilfried Weets

De evolutie van het Vlaamse hoger onderwijs werd gekenmerkt door een moeizame vernederlandsingspolitiek, gaande van het vroegste verschijnen van Nederlandstalig onderwijs tot de integrale doorvoering van het Nederlands als voertaal voor het geheel

Hoger onderwijs in Antwerpen

Alexia Coussement

In Antwerpen klonk vanaf de tweede helft van de 19de eeuw herhaaldelijk de eis om een Vlaamse universiteit.

Hoger onderwijs in Brussel

Jeffrey Tyssens

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is ontstaan uit de splitsing van de oudere ULB. Deze laatste werd opgericht kort na de Belgische onafhankelijkheid door vrijzinnige kringen uit vrees voor een kerkelijk monopolie op universitair onderwijs.

Hoger onderwijs in Gent

Gita Deneckere / Ruben Mantels

Met de vernederlandsing in 1930 als hoogtepunt is de Gentse universiteit een belangrijk strijdpunt geweest in de Vlaamse beweging.

Hoger onderwijs in Leuven

Wilfried Weets

De Franstalige Katholieke Universiteit Leuven werd vanaf 1910 geleidelijk vernederlandst.

Loquela

Piet Couttenier

Loquela was een dialectlexicografisch tijdschrift van Guido Gezelle, die het zelf omschreef als ‘een blad voor eigen-vlaamsche taalliefhebberije en voor eigenvlaamsche taalgeleerdheid’.

Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse beweging (NEVB)

Andreas Stynen

De opvolger van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging zocht bij het verschijnen in 1998 expliciet afstand tot zijn voorganger door de verwetenschappelijking van het historisch onderzoek naar Vlaamsgezinde figuren en initiatieven te bena

Onze Alma Mater

Ruben Mantels

Onze Alma Mater was het tijdschrift van Vlaamse Leergangen en was gewijd aan de (Nederlandstalige) Leuvense universiteit. Gesticht in 1947, transformeerde het blad in 2003 tot Karakter. Tijdschrift van wetenschap.

Onze Volkstaal

Romain Vanlandschoot

Onze Volkstaal (1882-1890) was een Nederlands-Vlaams taalkundig tijdschrift dat aan wetenschappelijke dialectstudie wilde doen om zo tot een algemeen Nederlands idioticon te komen.

Studentenbeweging in Leuven

Lieve Gevers / Louis Vos

De studentenbeweging in Leuven leverde een cruciale bijdrage aan de Vlaamse beweging, zowel via directe actie als door de vorming van toekomstige voormannen.

Vlaamse beweging in internationaal-comparatief perspectief

Kas Swerts

De Vlaamse beweging heeft zich altijd internationaal georiënteerd.