Encyclopedie

ADVN | archief voor nationale bewegingen

Nico Van Campenhout

ADVN | archief voor nationale bewegingen is een archief en onderzoekscentrum, erkend door de Vlaamse overheid als collectiebeherende cultuureelerfgoedorganisatie.

Bormshuis

Frank Seberechts

Het Bormshuis werd in 1971 opgericht. Het verzorgt de nagedachtenis van August Borms met een archief en bibliotheek, tentoonstellingen en herdenkingsmomenten.

Club van Leuven

Hendrik Defoort

In 1990 publiceerde een samenwerkingsverband van zeven professoren het rapport "Vlaanderen op een Kruispunt", pleitend voor Vlaamse autonomie binnen het federale kader. Het won de Emiel van de Guchtprijs.

Doktersgild Van Helmont

Reginald De Schryver

Doktersgild Van Helmont, opgericht in 1936, is een sociaal-culturele vereniging voor Vlaamse dokters in Brussel en omgeving met ongeveer 300 leden. Het looft een tweejaarlijkse prijs uit.

Ecole des Hautes Etudes

Ruben Mantels

De Ecole des Hautes Etudes werd in 1923 door de francofone elite gesticht als reactie tegen de vernederlandsing van de Gentse rijksuniversiteit.

Familiekunde Vlaanderen

Sam Van Clemen

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde verenigde geïnteresseerden in genealogie. Sinds 2008 heet de organisatie Familiekunde Vlaanderen.

Frans Van Cauwelaertfonds

Sam Van Clemen

Het Frans van Cauwelaertfonds werd opgericht in 1960 ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de katholieke politicus en toenmalige minister van staat Frans van Cauwelaert.

Germaansche Werkgemeenschap Vlaanderen

Frank Seberechts

De Germaansche Werkgemeenschap Vlaanderen was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij bestudeerde de relatie tussen Vlaanderen en de Germaanse wereld op historisch en maatschappelijk gebied, vanuit een nationaalsocialistisch perspectief.

Historiografie van de Vlaamse beweging (na 1995)

Marnix Beyen

In een internationaliserende historiografische context kreeg de Vlaamse beweging gedurende de voorbije drie decennia minder aandacht van academische historici dan tijdens de periode voordien.

Historiografie van de Vlaamse beweging (tot 1995)

Jo Tollebeek

Hoger onderwijs

Jeffrey Tyssens / Alexia Coussement / Gita Deneckere / Ruben Mantels / Wilfried Weets

De evolutie van het Vlaamse hoger onderwijs werd gekenmerkt door een moeizame vernederlandsingspolitiek, gaande van het vroegste verschijnen van Nederlandstalig onderwijs tot de integrale doorvoering van het Nederlands als voertaal voor het geheel

Hoger onderwijs in Antwerpen

Alexia Coussement

In Antwerpen klonk vanaf de tweede helft van de 19de eeuw herhaaldelijk de eis om een Vlaamse universiteit.

Hoger onderwijs in Brussel

Jeffrey Tyssens

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is ontstaan uit de splitsing van de oudere ULB. Deze laatste werd opgericht kort na de Belgische onafhankelijkheid door vrijzinnige kringen uit vrees voor een kerkelijk monopolie op universitair onderwijs.

Hoger onderwijs in Gent

Gita Deneckere / Ruben Mantels

Met de vernederlandsing in 1930 als hoogtepunt is de Gentse universiteit een belangrijk strijdpunt geweest in de Vlaamse beweging.

Hoger onderwijs in Leuven

Wilfried Weets

De Franstalige Katholieke Universiteit Leuven werd vanaf 1910 geleidelijk vernederlandst.