Thiel, Colomba

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 19:03 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(Gentbrugge 27 juni 1903 – Sint-Niklaas 28 augustus 1987).

Verzorgde de administratie van de in Merelbeke gevestigde bloemenhandel en -kwekerij van haar ouders. Daarnaast was Thiel ook secretaresse van een aantal Vlaamsgezinde verenigingen (onder meer de Vereeniging voor Wetenschap, het Oost-Vlaamse IJzerbedevaartcomité en Het Vlaamsche Volkstooneel).

Al in 1917 stichtte Thiel in Gent haar eerste Vlaamse meisjesbond en in 1919 trad ze toe tot de Katholieke Vlaamsche Meisjesbond. Zij was in het interbellum de bezielende kracht van de Gentse Sint-Lutgardiskring. Tevens zetelde ze als gouwleidster van Oost-Vlaanderen in het hoofdbestuur van de Katholieke Vlaamsche Meisjesbond (vanaf 1928 Vlaamsche Landsbond voor Roomsch-Katholieke Vrouwen en Meisjes en in 1937 de Dietsche Bond voor Vrouwen en Meisjes Ik Dien). Bij de meisjes was zij geliefd als "Tante Co". In hoofde van haar functie was Thiel medewerkster aan het Leidsterblad en van 1933 tot 1937 redactiesecretaresse van Gudrun. Vanaf oktober 1930 tot eind 1933 verzorgde ze in de ouderlijke woning de administratie van het weekblad Vlaanderen. De radicale Dietse en anti-Belgische strekking van het blad kwam overeen met haar eigen opinie.

Tijdens de Duitse bezetting engageerde Thiel zich mede onder invloed van haar schoonbroer Raf van Hulse in de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap. Van 1941 tot mei 1944 werkte zij in een boekhandel in de Duitse stad Lübeck. In december 1944 werd zij in Antwerpen gearresteerd en tien maanden in de metropool en het kamp van Hemiksem opgesloten. Zij werd zonder proces vrijgelaten.

Na haar internering was Thiel eerst een tijdlang inwonende huishulp en daarna secretaresse bij het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Met de Vlaamse strijd hield zij zich niet meer bezig. Van 1977 tot 1983 inventariseerde zij op het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AMVC) het archief van Jozef Goossenaerts.

Literatuur

P.J. Verstraete, 'Vlaamse portretten: Colomba Thiel', in TeKoS, jg. 15, nr. 72 (1993), p. 21-23.

Verwijzingen

zie: katholieke Vlaamse meisjesbeweging.

Auteur(s)

Gilbert de Smet; Pieter-Jan Verstraete