Encyclopedie

Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren

Redactie

De Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren was een jaarlijkse conferentie, van 1951 tot 1983 belegd om de culturele contacten tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

Belgische Revolutie

Els Witte

De Belgische Revolutie is de naam van de opstand van 1830-1831 in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van koning Willem I. De opstand leidde tot de splitsing van het land en het ontstaan van België.

Bormsverkiezing

Nico Van Campenhout

De Bormsverkiezing – de verkiezing van de onverkiesbare, in de gevangenis verblijvende ex-activist August Borms tot Kamerlid bij tussentijdse verkiezingen in 1929 – was een politiek feit dat mee bijdroeg tot de wettelijke vastlegging van de eental

Dietsche Landdagen

Harold van der Kraan

De Dietsche Landdagen (1929-1935) waren jaarlijkse bijeenkomsten in afwisselend Nederland en Vlaanderen, die georganiseerd werden door de Nederlandsche Unie en in het teken stonden van de Groot-Nederlandse gedachte.

Groot-Kempische Cultuurdagen

Iris Steen

De Groot-Kempische Cultuurdagen werden jaarlijks gehouden in Hilvarenbeek (1946-1971) om Vlamingen en Nederlanders dichter bij elkaar te brengen.

Groot-Nederlandse Studentencongressen

Louis Vos / Harold van der Kraan

De Groot-Nederlandse Studentencongressen waren bijeenkomsten van Vlaamse en Nederlandse studenten, gericht op het versterken van de onderlinge banden - vanuit de overtuiging dat Vlamingen en Nederlanders cultureel en taalkundig bij elkaar hoorden.

Interpellatie van de drie Van's

Nico Van Campenhout

De Vlaamsgezinde katholieke parlementsleden Frans van Cauwelaert, Alfons van de Perre en Aloïs van de Vyvere interpelleerden in mei 1919 de regering van nationale unie over de taaltoestanden in België in het algemeen en in het leger in het bijzond

Lambermont-besprekingen

Gert Van Overloop

De Lambermont-besprekingen tussen RW, FDF en VU vonden plaats in mei 1974. Agendapunt was de begrenzing van de Brusselse randgemeenten. Er werd geen akkoord bereikt.

Lokettenzaak Schaarbeek

Hendrik Defoort

De Schaarbeekse FDF-burgemeester vulde de taalwetgeving in zijn gemeente verkeerdelijk in door geen tweetaligheid van de ambtenaar, zoals wettelijk voorzien, maar de tweetaligheid van de dienst aan te bieden aan de bewoners.

Nederlandse Congressen

Nico Van Campenhout

De Nederlandse Congressen waren gemeenschappelijke (culturele) ontmoetingen van Vlamingen en Nederlanders in Vlaanderen en Nederland die met onderbrekingen werden georganiseerd sinds 1849.

Noord-Zuiddagen

Sam Van Clemen

De Noord-Zuiddagen waren Vlaams-Nederlandse ontmoetingsdagen die tussen 1974 en 1980 werden gehouden in Essen. Ze werden georganiseerd als voortzetting van de Groot-Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek.

Paascongressen der Vlaamse Jongeren

Luc Schokkaert

De Paascongressen waren bijeenkomsten van en voor Vlaamse jongeren die plaatshadden in Antwerpen (1948 en 1951), Maastricht (1952) en Brussel (1953).

Petitionnement

Milan Dupont

Het Vlaams petitionnement (1840) was een politieke actie waarbij taalminnaars uit Antwerpen, Gent en Leuven voor de eerste maal een ‘Vlaams’ eisenprogramma formuleerden.

Rondetafelconferentie

Sam Van Clemen

De rondetafelconferentie waren besprekingen gehouden in 1964-1965 door de drie traditionele partijen met betrekking tot de hervormingen der instellingen. Een aantal bepalingen zouden de basis vormen voor de eerste staatshervorming.

Steenokkerzeel-besprekingen

Maxime Vandenberghe

Steenokkerzeel is een Vlaams-Brabantse gemeente waar op 19 en 20 april 1974 de Steenokkerzeel-besprekingen plaatsvonden.