Encyclopedie

Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren

Redactie

De Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren was een jaarlijkse conferentie, van 1951 tot 1983 belegd om de culturele contacten tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

Belgische Revolutie

Els Witte

De Belgische Revolutie is de naam van de opstand van 1830-1831 in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van koning Willem I. De opstand leidde tot de splitsing van het land en het ontstaan van België.

Bormsverkiezing

Nico Van Campenhout

De Bormsverkiezing – de verkiezing van de onverkiesbare, in de gevangenis verblijvende ex-activist August Borms tot Kamerlid bij tussentijdse verkiezingen in 1929 – was een politiek feit dat mee bijdroeg tot de wettelijke vastlegging van de eental

Dietsche Landdagen

Harold van der Kraan

De Dietsche Landdagen (1929-1935) waren jaarlijkse bijeenkomsten in afwisselend Nederland en Vlaanderen, die georganiseerd werden door de Nederlandsche Unie en in het teken stonden van de Groot-Nederlandse gedachte.

Eerste Wereldoorlog

Antoon Vrints

De Vlaamse beweging is fundamenteel getekend door de Eerste Wereldoorlog. De oorlog maakte een verregaande democratisering onafwendbaar, met wezenlijke gevolgen voor het politieke draagvlak en de praxis van de flaminganten.

Groot-Kempische Cultuurdagen

Iris Steen

De Groot-Kempische Cultuurdagen werden jaarlijks gehouden in Hilvarenbeek (1946-1971) om Vlamingen en Nederlanders dichter bij elkaar te brengen.

Groot-Nederlandse Studentencongressen

Louis Vos / Harold van der Kraan

De Groot-Nederlandse Studentencongressen waren bijeenkomsten van Vlaamse en Nederlandse studenten, gericht op het versterken van de onderlinge banden - vanuit de overtuiging dat Vlamingen en Nederlanders cultureel en taalkundig bij elkaar hoorden.

Guldensporenslag

Tom Verschaffel

De Guldensporenslag was een veldslag op de Groeningekouter nabij Kortrijk op 11 juli 1302. Hierbij werd het Franse ridderleger verslagen.

Interpellatie van de drie Van's

Nico Van Campenhout

De Vlaamsgezinde katholieke parlementsleden Frans van Cauwelaert, Alfons van de Perre en Aloïs van de Vyvere interpelleerden in mei 1919 de regering van nationale unie over de taaltoestanden in België in het algemeen en in het leger in het bijzond

Marsen op Brussel

Henk Cuypers

De Mars(en) op Brussel waren twee flamingantische massabetogingen die in Brussel op 22 oktober 1961 en 14 oktober 1962 werden georganiseerd.

Nederlandse Congressen

Nico Van Campenhout

De Nederlandse Congressen waren gemeenschappelijke (culturele) ontmoetingen van Vlamingen en Nederlanders in Vlaanderen en Nederland die met onderbrekingen werden georganiseerd sinds 1849.

Noord-Zuiddagen

Sam Van Clemen

De Noord-Zuiddagen waren Vlaams-Nederlandse ontmoetingsdagen die tussen 1974 en 1980 werden gehouden in Essen. Ze werden georganiseerd als voortzetting van de Groot-Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek.

Putsch van Vilvoorde

Bruno De Wever

De ‘Putsch van Vilvoorde’ was een mislukte paleisrevolutie in de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV), die plaatsvond op 14 juni 1942 en gericht was tegen de Groot-Duitse compromissen van de collaboratiepolitiek van het Vlaamsch Nation

Tweede Wereldoorlog

Nico Wouters

De Tweede Wereldoorlog werd in Vlaanderen getekend door de onvoorwaardelijke collaboratie van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV).

Visser-Neerlandiaprijs

Frank van Berne

De Visser-Neerlandiaprijzen worden sinds 1955 uitgereikt door de Vlaams-Nederlandse culturele organisatie het Algemeen-Nederlands Verbond en hebben betrekking op de gebieden cultuur, maatschappij en persoonlijke verdiensten.