Encyclopedie

Aldietse beweging

Ludo Simons

De Aldietse Beweging van Constant J. Hansen streefde van in de 19de eeuw naar een taalkundige versmelting van het Nederlands met het Platduits. Hij onderstreepte de Dietsche taaleenheid van Duinkerke tot Koningsberg.

Congo en de Vlaamse beweging

Hidde Slotboom

Vanaf het begin van de kolonisatie heeft de Vlaamse beweging zich beziggehouden met Congo: in eerste instantie vanuit Vlaanderen, later ook vanuit de kolonie.

Culturele transfer

Elke Brems / Tom Verschaffel

De term ‘culturele transfer’ werd in 1988 gemunt door de historici Michel Espagne en Michael Werner en verwijst naar de overdracht van culturele fenomenen over nationale, talige en culturele grenzen heen.

Emigratie

Frank Caestecker

De Vlaamse migratie was een tweezijdig proces tussen ontvangst- en oorsprongsregio's, beïnvloed door sociale, economische en politieke factoren.

Flamingant

Joep Leerssen

Flamingantisme is een term die met verschillende betekenissen wordt toegekend aan actoren binnen de Vlaamse beweging en het Vlaams nationalisme.

Franstaligen in Vlaanderen

Luc Boeva

Groot-Nederland

Bruno De Wever

Groot-Nederland is een politiek en cultureel begrip dat respectievelijk staat voor een staatkundige vereniging van België of Vlaanderen met Nederland en de culturele en taalkundige samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Hollands-Belgische Toenadering

Nico Van Campenhout

De Hollands-Belgische Toenadering was een voornamelijk Belgisch streven naar militaire en economische samenwerking met Nederland kort vóór de Eerste Wereldoorlog.

Koloniale universiteiten

Ruben Mantels

Tijdens de koloniale periode werden er twee universiteiten opgericht in Congo. Deze bijdrage onderzoekt hun betekenis in het licht van de thema’s taal, hoger onderwijs en kolonialisme.

Nationael tooneel

Hilde Verschaffel

Het ‘nationael tooneel’ was in het midden van de 19de eeuw zowel de naam van een actiepunt van de Vlaamse beweging (namelijk het ijveren voor een eigen Nederlandstalige toneelproductie), als van een aantal toneelgezelschappen die waren opgericht

Rederijkerskamers

Dirk Coigneau / Anne-Laure Van Bruaene

De rederijkerskamers waren genootschappen die zich sinds de 15e eeuw toelegden op toneel en dichtkunst in de volkstaal. In de 18e en 19e eeuw speelden ze ook een belangrijke rol in de verdediging van de Vlaamse taal en cultuur.

Standaardtaal

Jürgen Jaspers / Sarah Van Hoof

De standaardtaal is het product van renaissancistische opvattingen over taal en het resultaat van een reeks concrete taalinterventies.

Taal

Wim Vandenbussche / Rik Vosters / Roland Willemyns

De ontwikkeling van het Nederlands vormde tot diep in de 20ste eeuw een fundamenteel aandachtspunt in de Vlaamse beweging.

Taalbeleid en -gebruik in de kolonie

Michael Meeuwis

De strijd om taalgelijkheid verliep in de kolonie minder snel en met beduidend minder succes dan in België.

Taalpolitiek en -wetgeving

Els Witte / Harry Van Velthoven

Situaties van taalonderdrukking vindt men wereldwijd. Daarom besteedt deze bijdrage eerst aandacht aan gehanteerde taalpolitieke strategieën.