Encyclopedie

Encyclopedie van de Vlaamse Beweging

Andreas Stynen

De tweedelige Encyclopedie van de Vlaamse beweging verscheen in 1973-1975 en gold jarenlang als het voornaamste naslagwerk met betrekking tot de geschiedenis van de Vlaamse beweging.

Loquela

Piet Couttenier

Loquela was een dialectlexicografisch tijdschrift van Guido Gezelle, die het zelf omschreef als ‘een blad voor eigen-vlaamsche taalliefhebberije en voor eigenvlaamsche taalgeleerdheid’.

Nederlandse Congressen

Nico Van Campenhout

De Nederlandse Congressen waren gemeenschappelijke (culturele) ontmoetingen van Vlamingen en Nederlanders in Vlaanderen en Nederland die met onderbrekingen werden georganiseerd sinds 1849.

Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse beweging (NEVB)

Andreas Stynen

De opvolger van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging zocht bij het verschijnen in 1998 expliciet afstand tot zijn voorganger door de verwetenschappelijking van het historisch onderzoek naar Vlaamsgezinde figuren en initiatieven te bena

Onze Alma Mater

Ruben Mantels

Onze Alma Mater was het tijdschrift van Vlaamse Leergangen en was gewijd aan de (Nederlandstalige) Leuvense universiteit. Gesticht in 1947, transformeerde het blad in 2003 tot Karakter. Tijdschrift van wetenschap.

Onze Volkstaal

Romain Vanlandschoot

Onze Volkstaal (1882-1890) was een Nederlands-Vlaams taalkundig tijdschrift dat aan wetenschappelijke dialectstudie wilde doen om zo tot een algemeen Nederlands idioticon te komen.

Vlaamsche Wetenschappelijke Congressen

Gilbert De Smet

De Vlaamsche Wetenschappelijke Congressen (1887-1942) ijverden in uiteenlopende vakgebieden voor een Nederlandstalige wetenschapsbeoefening in Vlaanderen.

Vlaamse Filologencongressen

Jozef Van Haver

De Vlaamse Filologencongressen werden van 1910 tot 1983 om de twee jaar gehouden in een Vlaamse stad. Doel was de stimulering van het Vlaamse wetenschappelijke leven.