Encyclopedie

Aldietse beweging

Ludo Simons

De Aldietse Beweging van Constant J. Hansen streefde van in de 19de eeuw naar een taalkundige versmelting van het Nederlands met het Platduits. Hij onderstreepte de Dietsche taaleenheid van Duinkerke tot Koningsberg.

Aristo

Frank van Berne

Aristo (1930-1964) was een conservatief-katholiek Nederlands maandblad, dat sympathiseerde met het Verdinaso en het Italiaanse fascisme.

Band en Zuiderkruis

Joachim Traest

Band en Zuiderkruis was de versmelting van twee tijdschriften, Band en Zuiderkruis, die in het voormalig Leopoldstad (nu Kinshasa) verschenen.

Congo en de Vlaamse beweging

Hidde Slotboom

Vanaf het begin van de kolonisatie heeft de Vlaamse beweging zich beziggehouden met Congo: in eerste instantie vanuit Vlaanderen, later ook vanuit de kolonie.

Culturele transfer

Elke Brems / Tom Verschaffel

De term ‘culturele transfer’ werd in 1988 gemunt door de historici Michel Espagne en Michael Werner en verwijst naar de overdracht van culturele fenomenen over nationale, talige en culturele grenzen heen.

De Blijde Boodschap

Winfried Dolderer

De Blijde Boodschap was een activistische pamflettenreeks voor Vlaamse katholieken. De pamfletten verschenen vanaf begin 1918.

De Broederhand

Maarten Langhendries

De Broederhand (1945-1947) was een maandblad onder redactie van de Duitser Johann Wolf, die met het project de culturele en politieke banden tussen de Vlaamse beweging en de Duitstalige gebieden wenste aan te halen.

De Schakel / El Lazo

Peter Verlinden

Het tijdschrift De Schakel – El Lazo (1954-1995) was gericht op Vlamingen in Zuid-Amerika (in de regel geëmigreerde collaborateurs en hun families), maar wilde ook de band tussen de uitgeweken Vlamingen en Vlaanderen aanhalen.

De Toekomst (1915-1918)

Harold van der Kraan

De Toekomst (1915-1918) was een Nederlands pro-Duits weekblad, dat sympathiseerde met het activisme en de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Onder anderen B.H.C.K. van der Wijck, J.D. Domela Nieuwenhuys Nyegaard en F.C.

De Toorts

Nico Van Campenhout

De Toorts verscheen tussen 1916 en 1921 en werd uitgegeven in Utrecht. De ondertitel van het tijdschrift luidde: Staat- en Letterkundig weekblad voor Holland, Vlaanderen en Zuid-Afrika onder leiding van Prof. Dr. H. D.

De Torrewachter

Luc Verbeke

De Torrewachter (1929-1944) was een maandblad dat verscheen in Frans-Vlaanderen. Uitgever was het Vlaamsch Verbond van Frankrijk.

De Verbroedering

Redactie

De Verbroedering was een Heel-Nederlands tijdschrift dat door Cornelis Verbruggen werd uitgegeven in Brussel van 7 oktober 1860 tot 23 december 1860.

De Vlaemsche Stemme in Vrankrijk

Luc Verbeke

De Vlaemsche Stemme (1923-1926) was na WOI het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat verscheen in Frans-Vlaanderen.

De Vlaming

Winfried Dolderer

De Vlaming was een tijdschrift dat in 1917-1918 werd uitgegeven door de Deutsch-Flämische Gesellschaft ten behoeve van Vlaamse arbeiders in Duitsland.

De Week (1957-1960)

Bert Govaerts

De Week voor Belgisch Kongo (1951-1960) was het enige Nederlandstalige weekblad van Belgisch-Congo. Het werd uitgegeven door een bedrijf van de christelijke arbeidersbeweging en speelde een bescheiden rol in de koloniale taalstrijd.