Ossenblok, Eligius

Persoon
Luc Vandeweyer (2023, ongewijzigd), Luc Vandeweyer (1998)

Eligius Ossenblok (1854-1934) speelde als hoofdbestuurslid en als provinciaal propagandist voor Antwerpen een belangrijke rol binnen het Davidsfonds.

Volledige voornaam
Eligius Jan
Geboorte
Essen (Antwerpen), 8 november 1854
Overlijden
Borgerhout, 25 juni 1934
Leestijd: 2 minuten

Was onderwijzer in Borgerhout, gaf in de jaren 1883-1914 's avonds les aan de school voor werkmansonderwijs, schreef artikelen in De Christene School en De Kunstbode en vertaalde ook instructieve volkslectuur.

Ossenblok maakte zich verdienstelijk in de Davidsfonds Davidsfonds
Het Davidsfonds is een katholieke Vlaamse cultuurvereniging, die werd opgericht in januari 1875. Lees meer
afdeling te Borgerhout en in de door hem en Jakob Muyldermans Muyldermans, Jakob
Lees meer
gestichte Antwerpse gouwbond. Van 1891 af was hij 41 jaar hoofdbestuurslid van het Davidsfonds. In 1908 werd zijn wens, secretaris van het fonds te worden, niet vervuld; maar hij werd benoemd tot propagandist voor de provincies Antwerpen en Limburg. Door zijn talrijke reizen en zijn contacten met de parochiale geestelijkheid kon hij vele afdelingen en volksboekerijen stichten of nieuw leven inblazen. Hij hield vaak letterkundige voordrachten en lezingen. Door zijn enthousiaste en grondige aanpak speelde hij een grote rol in de bloeiperiode van het Davidsfonds vóór de Eerste Wereldoorlog.

Daarnaast was hij bestuurslid van de Nederduitsche Bond Nederduitsche Bond
De Nederduitsche Bond (1861-1914) was een Antwerpse kiesvereniging die flamingantische katholieken en liberalen verenigde. De Bond was een invloedrijke machtsfactor binnen de Meeting, voo... Lees meer
in Antwerpen. Binnen die vereniging hield hij zich samen met K. Stessens in het bijzonder bezig met de afdeling Letterkundige Voordrachten (ingesteld op 13 februari 1892).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kende het Davidsfonds een ernstige terugval, maar vanaf 1919 zette Ossenblok opnieuw zijn schouders onder de herleving van de vereniging. Overal in de provincie Antwerpen stichtte of reactiveerde hij afdelingen.

Op 1 januari 1928 werd te Borgerhout een Ossenblok-Fonds opgericht, dat jaarlijks via opstel- en welsprekendheidswedstrijden prijzen uitreikte aan verdienstelijke leerlingen van de Borgerhoutse onderwijsinstellingen.

Werken

– Wat iedereen over de vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool moet weten, 1920.

Literatuur

– L. Wils Honderd jaar Vlaamse beweging, I-II, 1977-1985.

Suggestie doorgeven

1975: Brigitte Raskin (pdf)

1998: Luc Vandeweyer

2023: Luc Vandeweyer

Databanken

Inhoudstafel