Marnixring

Organisatie
Peter Laroy (2023, aanvulling), Peter Laroy (1998)

De Marnixring is een Vlaamse serviceclub. Vlaamsgezindheid is een essentieel onderdeel van de club, maar ook dienstvaardigheid, vriendschap en dienstbetoon staan centraal.

Afkorting
MR
Alternatieve naam
Marnixring Vlaamse Serviceclub
Marnixring Vlaanderen
Oprichting
3 december 1968
Leestijd: 3 minuten

Op 3 december 1968 werd de Marnixring opgericht als een Vlaamse serviceclub in de streek rond Ninove. De naamgeving verwijst naar de historische figuur Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde. Op korte tijd verspreidde de organisatie zich over de rest van Vlaanderen. De Marnixring spiegelde zich aan gelijkaardige internationale clubs zoals de Rotary of Lions Club, die op dat moment aan populariteit wonnen maar vaak het Nederlands opzijschoven voor het Frans of het Engels.

De Marnixring nam een deel van de vormelijke aspecten van de klassieke serviceclub over, zoals een maandelijkse, niet-vrijblijvende vergadering, een lidmaatschap dat aanvankelijk alleen openstond voor mannen (intussen kunnen ook vrouwelijke leden aansluiten), een coöptatiesysteem van nieuwe leden en uitgebreide protocollaire verplichtingen. Sinds 2003 is de werking gebundeld in vzw MRIS (Marnixring Internationale Serviceclub).

Vlaamsgezindheid was bij de oprichting de meest concrete standregel, naast de meer klassieke serviceclubregels: sociaal dienstbetoon, cultuur en een internationale dimensie. De afdelingen (of: ringen) verwierven in de praktijk een zekere autonomie, zodat sommige een sterker Vlaamsgezind accent hebben dan andere die meer aansluiten bij het klassieke serviceclubpatroon. Een pragmatische benadering verving het eerder romantische taalgebruik en de ideeën uit de pioniersperiode. Volgens geactualiseerde doelstellingen realiseert de vereniging de dienstvaardigheid door het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur, door vriendschap en dienstbetoon onder zijn leden aan te moedigen ongeacht hun levensbeschouwelijke en politieke overtuiging en door het bevorderen van solidariteit, verstandhouding en vrede door net het ideaal van dienstvaardigheid.

De activiteiten van de Marnixring situeren zich hoofdzakelijk op het vlak van onopvallend zacht Vlaams sociaal dienstbetoon (financiële steun) aan personen, Vlaamsgezinde verenigingen of instellingen. De vereniging huldigt verdienstelijke Vlamingen of Vlaamsgezinde organisaties met het uitreiken van de Marnixring Erepenning en diverse gelijkaardige prijzen toegekend door lokale Marnixringen.

Op basis van het pluralistisch karakter staat de vereniging open voor iedereen die de doelstellingen onderschrijft. In de praktijk kan men constateren dat de meeste leden overtuigde Vlaamsgezinden zijn, actief in andere Vlaamsgezinde verenigingen.

Een van de doelstellingen van de oprichters indachtig heeft men steeds geprobeerd vaste voet aan de grond te krijgen in het buitenland. Pas begin de jaren 1990 en na heel wat vruchteloze pogingen is de Marnixring erin geslaagd om van wal te steken in Nederland en Frans-Vlaanderen Frans-Vlaanderen
Dit artikel belicht de belangstelling vanuit de Vlaamse beweging voor de Vlaamse cultuur in Noord-Frankrijk. Lees meer
. Ook waren er contacten met gelijkgestemden in Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Deze bijdrage belicht de relatie tussen de Vlaamse beweging en Zuid-Afrika van de 19de tot de 21ste eeuw. Lees meer
. Deze internationalisering is beperkt en het zwaartepunt van de werking ligt in Vlaanderen. In 2023, na 55 jaar werking, telde de Marnixring ongeveer 1300 leden verspreid over ruim 60 afdelingen.

Literatuur

– J. de Ro, 20 jaar Marnixring. Een algemeen overzicht, 1988.
– P. Laroy, Een Serviceclub in Vlaanderen. De geschiedenis van 25 jaar Marnixring, 1993.
– 50 jaar Marnixring, 2018.

Suggestie doorgeven

1975: Luc Vercruysse (pdf)

1998: Peter Laroy

2023: Peter Laroy

Databanken

Inhoudstafel