Vrouw en Volk

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

geïllustreerd maandblad van het Vlaamsch Nationaal Vrouwenverbond (VNVV) en de Dietsche Meisjesscharen-DMS (juli 1941 – juli 1944).

Het blad verscheen na het ontslag van VNVV-leidster Magda Haegens die weigerde het vooroorlogse VNVV-blad Nele uit handen te geven. Hoofdredactrice was Jeanne de Bruyn. Het blad werd uitgegeven door Volk en Staat. Vanaf het tweede nummer verscheen een aparte rubriek voor de DMS: "De toekomst straalt voor ons". Vrouw en Volk was een ledenblad van de VNV-vrouwen en -meisjes. Van de tweede jaargang af was het alleen via een abonnement verkrijgbaar. Nochtans gaf VNVV-leidster Odile van den Berghe Vrouw en Volk een wervende taak: "Het zal de magneet zijn, die alle Germaanschvoelende vrouwen naar ons toehaalt." Het blad verkondigde de VNV-standpunten, bevatte nieuws uit de beweging en plaatste voorts vooral artikels over algemene culturele onderwerpen, het huishouden en vrijetijdsbesteding. Er werd in de eerste jaargangen aandacht besteed aan Duitse nationaal-socialistische vrouwenorganisaties. De rol van de vrouw werd uitgesproken ondergeschikt beschouwd.

Literatuur

E. Flour en C. Jacques, Bronnen voor de vrouwengeschiedenis in België. II. Repertorium van de feministische en de vrouwenpers 1830-1994, 1994.

Auteur(s)

Bruno de Wever; Nico Wouters