Vrijdaghs, Jozef

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(onbekend).

Broer van Paul Vrijdaghs.

Was afkomstig uit een katholieke familie en promoveerde in 1912 in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vrijdaghs volgde stage bij Paul Bellefroid en vestigde zich als advocaat in Sint-Truiden.

In de Eerste Wereldoorlog behoorde Vrijdaghs tot de activistische kern in Sint-Truiden; hij was onder meer voorzitter van de Groeningerwacht. Hij werd gepolst voor de faculteit rechten van de von Bissing Universiteit, maar uiteindelijk ging zijn benoeming als docent niet door. Op 22 december 1917 trad hij, na een aanvankelijke weigering, toe tot de Raad van Vlaanderen. Ondertussen was hij als voordrachtgever in Limburg zeer bedrijvig.

Na de Duitse aftocht trok Vrijdaghs naar Nederland waar hij vanaf 1 september 1921 leraar Frans werd. Na de Uitdovingswet keerde hij naar België terug. Hij was betrokken bij de plannen van zijn in Duitsland verblijvende broer om zich te laten verkiezen door de Luikse Duitstaligen. Jozef moest de regio rond Landen bewerken zodat er apparentering mogelijk was.

Literatuur

A.L. Faingnaert, Verraad of zelfverdediging?, 1933; 
D. Vanacker, Het aktivistisch avontuur, 1991.

Auteur(s)

Luc Vandeweyer