Voorpost

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

extreem-rechtse radicale Vlaams-nationale actiegroep met vooral jonge militanten, opgericht in 1976, inhoudelijk aanleunend bij het gedachtegoed van Were Di en Dietsland Europa.

Voorpost was een initiatief van een aantal leden van de vormings- en aktieorganisatie Were Di die op zoek ging naar een manier om (nog) meer actiegericht te kunnen werken. Stichter was Roeland Raes. Na Raes werd Francis van den Eynde voorzitter (van 1984 tot 1988) en sindsdien Johan Vanslambrouck (vroeger actief bij de Nationalistische Studentenvereniging, NSV). Organisator van de veelvuldige acties blijft sinds het begin Luc Vermeulen. Verschillende mandatarissen van het Vlaams Blok hebben vroeger gemiliteerd in Voorpost. De organisatie groeide van een 100-tal actieven met kernen in Antwerpen, Gent, Brussel en Kortrijk geleidelijk naar een militantenbestand van ongeveer 300, vooral geconcentreerd in de Antwerpse regio. Voor grotere acties, zoals betogingen, mobiliseert Voorpost via een adressenbestand met ongeveer 2000 sympathisanten.

Sinds de jaren 1990 is Voorpost ongetwijfeld de meest actieve groep wat straatacties betreft. De groep laat zich opmerken door dikwijls spectaculaire acties zoals het manu militari verhinderen van een kritische theateropvoering rond Cyriel Verschaeve (Gent, 1976), het verstoren van Franstalige kerkdiensten (Wemmel, 1981) en van het gebruik van het Frans in de raden van de faciliteitengemeenten (Kraainem, jaren 1980 en 1990), het wegjouwen van koning Boudewijn bij een plechtig bezoek (Antwerpen, 1980) of zelfs het bezetten van de Leeuw van Waterloo (1996) als protest tegen het "aanhoudende Franse taal- en cultuurimperialisme". Door de jaren heen liet de organisatie zich ook opmerken met harde acties pro het Apartheidsregime in Zuid-Afrika en pro amnestie in Vlaanderen. Op alle belangrijke betogingen van verwante extreem-rechtse Vlaams-nationalistische organisaties (vroeger Vlaamse Militanten Orde (VMO), later NSV en Vlaams Blok) zijn Voorpost-militanten present. Er bestaan ook nauwe relaties met onder meer het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) en het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV).

Contacten met verwante organisaties in Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn er altijd geweest, onder meer bij gelegenheid van de jaarlijkse IJzerbedevaart. De Voorpost-vertegenwoordiging in Nederland met Frie Verbruggen werkt de laatste jaren nauw samen met de Centrum Partij '86. In de jaren 1980 werd de Vlaamse (en Nederlandse) Voorpost nog geregeld het actievoeren belet door de Nederlandse autoriteiten.

Inhoudelijk noemt Voorpost zich een radicaal-Vlaamse organisatie die Brussel als integraal Vlaams gebied beschouwt, ook een solidaristische organisatie die tégen de klassenstrijd gekant is en het opneemt voor de volkseenheid, en ten slotte een nationaal-revolutionaire beweging die streeft naar een Europa der Volkeren en pleit voor het terugbrengen van de 'gastarbeiders' naar hun 'thuisland' (uit Voorpost-pamfletten, 1978). Voorpost geeft maandelijks het sympathisantenblad Revolte uit (meegedeelde oplage: 700 exemplaren) én het ledenblad Voorpost Berichten.

Literatuur

P. Verlinden, 'Morfologie van de uiterst-rechtse groeperingen in België', in Res Publica, nr. 2-3 (1981), p. 385-386; 
id., 'Morfologie van extreem-rechts binnen het Vlaams-nationalisme', in H. de Schampheleire en Y. Thanassekos (red.), Extreem-rechts in West-Europa, 1991, p. 241.

Auteur(s)

Peter Verlinden