Vlaemsche Rederyker, De

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

"Tydschrift ter bevordering van Tael-, Dicht- en Letterkunde", Antwerps literair maandblad dat van 1 juli 1844 tot 1 augustus 1857 verscheen.

De jaargangen 1844 tot en met 1847 werden geredigeerd door de ingeweken Noord-Nederlander Lodewijk van Hoogeveen-Sterck. Daarna leidde Antwerpenaar Pieter F. van Kerckhoven het tijdschrift tot aan zijn dood.

Van Hoogeveen-Sterck maakte van zijn De Vlaemsche Rederyker een literair anthologietijdschrift met een belangrijke Noord-Nederlandse inbreng. De redacteur beoefende de kritiek met fluwelen handschoenen in een periode dat het Antwerpse culturele en artistieke leven verpest geraakte door onverholen vijandschappen, onder meer die tussen Hendrik Conscience en Van Kerckhoven.

Met Van Kerckhoven wint de literaire kritiek in de De Vlaemsche Rederyker aan diepgang. De nieuwe redacteur poneert politieke stellingnamen onder meer over ontvoogding en volksverheffing. Belangrijke medewerkers zijn Domien Sleeckx, Ch.P. du Mont, Karel Nys, August Snieders en anderen uit de sfeer van De Olijftak. Voor Tael en Kunst, de rivaliserende groep rond Hendrik Conscience, komt niet in het blad voor.

Literatuur

M. Brys en A. Deprez, De Noordstar (1840-1842). De Vlaemsche Rederyker (1844-1856) (Bibliografie van de Vlaamse tijdschriften in de negentiende eeuw, nr. 9, 1985).

Auteur(s)

Marc Carlier