Vlaamsch Verbond (1916-1917)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

een poging tot groepering van alle Antwerpse activisten (1916/1917).

Er zijn sporen van een oprichting op 2 april 1916 maar in latere ledenwervingspropaganda werd 28 mei 1917 als stichtingsdatum opgegeven hetgeen een aanduiding is voor de zeer moeizame startperiode. De organisatie stelde zich levensbeschouwelijk neutraal op en wilde op die manier eerder de meer bezadigde en voorzichtige intellectuelen aantrekken die zich in de militante Groeningerwachten niet thuis voelden. In het bestuur duiken de namen op van Jozef de Keersmaecker, Lodewijk Sips, Arthur Claus, J. Hellemans, Marten Rudelsheim, J. Porteau, J. Schaeps, Karel Angermille, A. Cleiren, Oskar de Smedt, Flor Peeters, D. 't Jolyn, Jozef van Wetteren, Robert van Roosbroeck, Herman Vos. Zij waren niet allemaal op hetzelfde ogenblik activist.

Naar buiten toe werd beweerd dat er 800 leden waren, maar zeer waarschijnlijk lag dit aantal veel lager. Daarbij werden ook leden geworven in andere streken, tot in Limburg toe. Het Vlaamsch Verbond verspreidde enkele pamfletten en persmededelingen waarin vaak heftig werd gefulmineerd tegen de vooroorlogse 'politiek' die de V.B. tot een soort dienstmaagd had gereduceerd. Het propageerde "een vrij Vlaanderen in een vrij België". Tot veel meer activiteit was het niet in staat. Rond de jaarwisseling 1917-1918 droegen de bezetters het activisme op om zich levensbeschouwelijk te profileren en zo aanhang te winnen. Het Verbond versplinterde toen in een aantal activistische organisaties met een duidelijke politieke kleur.

Literatuur

A. Baeyens, Bijdragen tot de studie van het Vlaams activisme. 3. Het activisme in Antwerpen. Gedachteninhoud van de Antwerpse activistische pers 1914- 1918, KUL, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, 1973; 
D. Vanacker, Het activistisch avontuur, 1991.

Auteur(s)

Luc Vandeweyer