Vlaamsch-Nationale Partij (1926-1932)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

officieel opgericht door Boudewijn Maes tijdens een congres op 8 augustus 1926 te Brussel.

In feite was dit initiatief een exclusief Gentse aangelegenheid. Maes werkte daarbij nauw samen met Polidoor Goossens, die tijdens de Eerste Wereldoorlog al betrokken was bij de gelijknamige partij die de Gentse gematigde activisten groepeerde (activisme). De verwijzing naar de activistische voorganger zal geen toeval geweest zijn. De nieuwe partij kwam op een ogenblik dat Maes zich volstrekt onmogelijk had gemaakt binnen Het Vlaamsche Front en actief bestreden werd door de Fronters die in zijn arrondissement bij de verkiezingen met een 'echte' frontlijst opkwamen.

Maes' partij, die De Voorpost als orgaan had, wilde ijveren voor een zelfstandig Vlaanderen, met als ideaal een Dietse statenbond of bondsstaat. Dat programma werd opgesteld onder invloed van het weekblad Vlaanderen waar Maes sterk bij aanleunde. Een federaal België werd slechts aanvaard als noodgedwongen en tijdelijk overgangsstadium. Anderzijds zou de partij geen andere politieke doeleinden nastreven dan de Vlaams-nationalistische en zich dus onthouden van 'sociale' programmapunten. In 1929 en 1932 kwam de partij op bij de verkiezingen met Roza de Guchtenaere als boegbeeld, maar haalde slechts een onbelangrijk aantal stemmen.

Literatuur

L. Vandeweyer, 'Boudewijn Maes als Vlaams-nationalistisch politicus in het arrondissement Gent-Eeklo 1918-1933', in WT, jg. 49, nr. 4 (1990), p. 230-245.

Auteur(s)

Luc Vandeweyer