Vervaet, Daan

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Kalken 8 april 1939 – Anderlecht 3 april 1990).

Studeerde voor regent Nederlands-Geschiedenis en werd vanaf 1962 leraar Nederlands aan het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht. Vanaf 1976 was Vervaet gemeenteraadslid voor de Volksunie (VU) in Sint-Pieters-Leeuw, waar hij in de deelgemeente Vlezenbeek woonde. Hij ontpopte er zich als een vurig verdediger van het natuurschoon en het cultureel erfgoed van de gemeente in het bijzonder en van het Pajottenland in het algemeen.

Op 8 november 1981 werd Vervaet verkozen als VU-volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Hij was van 28 oktober 1985 tot 13 december 1987 provinciaal senator, en vanaf 13 december 1987 opnieuw Kamerlid tot aan zijn overlijden. Hij werd in de Kamer opgevolgd door Etienne van Vaerenbergh, de burgemeester van Lennik.

Vervaet nam in de VU en in de V.B. een bijzondere plaats in. Hij werd de 'groene boskabouter' genoemd, of de 'groene jongen' van de VU, omdat hij zijn liefde voor de Vlaamse taal en cultuur combineerde met een liefde en passie voor de natuur. Voor hem waren die twee aspecten van zijn maatschappelijk engagement overigens nauw met elkaar verbonden. Hij verdedigde de taalhomogeniteit én het groene karakter van de Vlaamse rand rond Brussel (randgemeenten). Hij zette zich als gemeenteraadslid en als parlementslid in voor zijn dorp en streek. Kenmerkend misschien is het initiatief dat hij nam om op de markt van Lennik een standbeeld te laten plaatsen van het Brabants Trekpaard, symbool van het Brabants cultuurpatrimonium, maar vooral ook symbool van vrijheid en werkkracht.

Auteur(s)

Kris Deschouwer