Stijns, Marcel

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Elsene 2 november 1900 – Brussel 16 januari 1967). Neef van Reimond Stijns en Isidoor Teirlinck.

Trad na het behalen van het diploma van letterkundig regent aan de Rijksnormaalschool te Gent in 1921 toe tot de redactie van Het Laatste Nieuws. In 1936 werd Stijns tot hoofdredacteur benoemd, een functie die hij vervulde tot het eind van zijn leven. De Tweede Wereldoorlog bracht hij in Londen door, waar hij bestuurder van het Belgische persagentschap Inbel en uitgever van Onafhankelijk België was. Met Julius Hoste (jr.) werkte hij aan de voorbereiding van de Unesco en de Benelux. Later werd hij lid van het Belgisch Comité van de Benelux. Hij was de spil van de redactie van De Vlaamse Gids (1945-1966) en gedurende verscheidene jaren secretaris van het Liberaal Vlaams Verbond en van het Algemeen-Nederlands Verbond.

Stijns speelde een grote rol in alle belangrijke Belgische en internationale persverenigingen. Een groot deel van zijn leven besteedde hij aan de strijd ter bescherming van de persvrijheid en aan de Vlaamse afdeling van het Instituut voor Journalisten, waarvan hij voorzitter en tevens leraar in de "praktische journalistiek" was.

Van jongs af had Stijns ruime sociale en culturele belangstelling. Hij was secretaris van het Julius Hoste-fonds, dat jaarlijks studiebeurzen uitreikt aan de kansarme schoolgaande Vlaamse kinderen in het Brusselse. Hij was ook de laatste secretaris van het Brussels letterkundig genootschap De Distel (1881-1921). Stijns was een journalist met een ruime interesse voor de internationale politiek. Hij heeft in zijn artikelen de V.B. steeds verdedigd, maar de door hem gewenste ontwikkeling speelde zich af binnen een Belgisch en zelfs binnen een Europees verband. De Belgische eenheid lag hem nauw aan het hart.

Werken

De ontwikkeling van de Vlaamsche Beweging, 1935; 
Ontwikkeling en huidige toestand van de Vlaamse dagbladen, 1957; 
Inrichting en ontwikkeling van de Belgische pers, 1957; 
The Flemish Press and other Press Problems in Belgium, 1958; 
Abraham Verhoeven en de pers, 1958.

Literatuur

'Stijns Marcel', in Officieel Jaarboek van de Belgische Pers (1963); 
'De loopbaan van de H. Marcel Stijns', in Het Laatste Nieuws (17 januari 1967); 
N. Verschoore, '"Hard Labeur", het weinig bekende meesterwerk van R. Stijns', in Tijdschrift van het Willemsfonds, nr. 2 (1983), p. 8; nr. 2 (1984), p. 9-10; 
L. Stijnen, 'R. Stijns, bewust vergeten', in De Vlaamse Gids (november-december 1983); 
A. Stijns, 'Stijns Reimond', in NBW, XIII, 1990.

Auteur(s)

Piet van Brabant; Luc Vandeweyer