Oranjejeugd

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Heel-Nederlandse jongerengroep, ontstond in de zomer van 1982 uit Grensland, toen het grootste deel van de Grenslandleiding zich losmaakte van Were Di en ontslag nam.

Oranjejeugd zet de jeugdwerking van Grensland verder maar plaatst zich tevens in de traditie van de naoorlogse Dietse jeugdbeweging.

De groep beschouwt zichzelf als een christelijke organisatie en evolueert met de jaren steeds meer in een uitgesproken Heel-Nederlandse richting. Hierbij worden de XVII provinciën als historisch referentiekader genomen. Dit leidde tot nauwere samenwerking met de groep rond Louis Gueuning, het Nationaal Studie- en Documentatiecentrum Joris van Severen en de Stichting Zannekin. Staf Vermeire, oud- leider van het Algemeen Diets Jeugdverbond, was tot aan zijn dood een van de voornaamste mentoren.

Naast een jaarlijks zomer- en paaskamp organiseert Oranjejeugd ook dag- en weekeindactiviteiten. De groep besteedt veel aandacht aan vorming, geeft eigen brochures uit en verzorgt sedert haar ontstaan het maandblad Oranjekrant. Voorzitter van Oranjejeugd waren achtereenvolgens Maurits Cailliau, Paul Meeus, Ward Kennes en sedert 1994 Jan Meeus. De groep gaat elk jaar op kamp met een 150 à 250 personen maar heeft niet echt een vaste structuur.

Literatuur

P. Meeus, 'Historiek van Oranjejeugd', in Historiek van dertig jaar Heelnederlandse jeugdwerking. Van het ADJV tot Oranjejeugd (1962-1992), 1993, p. 33-68.

Auteur(s)

Jan Creve