Nationalistisch Verbond – Nederlandse Volksbeweging (NV-NV)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Vlaams-nationalistische vereniging gesticht op 15 februari 1989 door een dertigtal dissidente leden van het Vlaams Blok (VB) te Gent.

Zij wilden zich hiermee afzetten tegen de strekking binnen het VB rond mensen als Filip Dewinter, Frank Vanhecke en Hans Carpels, die volgens hen rechts-extremisme en populistische anti-migranten-standpunten benadrukten ten koste van het streven naar Vlaamse onafhankelijkheid. De beweging wil alle radicaal Vlaams-nationalisten verenigen met als doel een onafhankelijke Vlaamse staat en daarna een hereniging der Nederlanden te bekomen.

De stichters waren Vlaams Blokkers van het eerste uur: Geert Wouters (voorzitter; zoon van Leo Wouters), Jaak Peeters (secretaris), Renaat Vanheusden (penningmeester), Jan Arnou (ondervoorzitter), Geeraard Slegers en Edwin Truyens. Reeds in oktober 1987 belegden Peeters, Vanheusden en Wouters te Olen een vergadering, die ook werd bijgewoond door Kamerlid Gerolf Annemans. Op het partijbestuur van 29 december 1987 werd deze dissidente bijeenkomst door partijvoorzitter Karel Dillen veroordeeld. Als reactie organiseerde men op 20 maart 1988 in Buggenhout opnieuw een bijeenkomst waar een versterking van de Vlaams-nationale lijn werd geëist. Het interne protest culmineerde in een door negentig leden ondertekend Adres aan Dillen (13 augustus 1988), en vooral in de Open Brief aan het Vlaams Blok (27 januari 1988). Deze brief leidde direct tot de oprichting van de NV-NV, mede doordat Wouters tot ontslag uit het VB werd gedwongen.

Het tijdschrift van de beweging, Het Verbond, staat sinds 1995 onder het hoofdredacteurschap van Gui van Gorp.

Literatuur

R. Vanheusden, Nationalistisch Verbond-Nederlandse Volksbeweging. Waarom?, 1995.

Auteur(s)

Peter Renard