Matthijs, Marcel

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Oedelem 11 januari 1899 – Brugge 30 augustus 1964).

Was auteur van enkele populaire volkse romans, die ook in Franse en Duitse vertaling meermaals werden uitgegeven. Matthijs oefende verscheidene beroepen uit tot hij als garneerder een zelfstandig ondernemer werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij lid van de activistische Groeningerwacht in Brugge. Hiervoor werd hij na de oorlog aangehouden, maar na vier maanden opsluiting in het interneringscentrum van Roesbrugge-Haringe en de gevangenis van Brugge omwille van zijn jeugdige leeftijd zonder veroordeling vrijgelaten. Hij debuteerde in 1918, maar kreeg als letterkundige pas ruimere bekendheid nadat hij in 1933 de sociaal geïnspireerde roman De Ruitentikker publiceerde. Men rekende hem tot de richting van de 'nieuwe zakelijkheid', maar gaandeweg kreeg zijn werk ook surrealistische en vooral psychologische componenten.

Tijdens het interbellum engageerde Matthijs zich in het Vlaams-nationalisme. Hij was gewestleider van het Verbond van Nationale Arbeiderssyndicaten. Bij de provincieraadsverkiezingen van 1936 kandideerde hij zonder succes op een Vlaamsch Nationaal Blok-lijst en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1938 stond hij als Vlaams-nationalistisch kandidaat op de lijst Christen Blok in Sint-Kruis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Matthijs betrokken bij de collaboratie van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV); in augustus 1941 werd hij tot oorlogsburgemeester van zijn geboortedorp Oedelem benoemd. Verder ondernam hij reizen naar Duitsland en schreef artikelen voor De Vlag. In 1943 publiceerde hij de tendensroman Menschen in den strijd, waarin het nationaal-socialisme centraal staat. Na de oorlog werd hij opgesloten in het kamp van Sint-Kruis bij Brugge. Hij verbleef ongeveer twee jaar in de gevangenis en kon later opnieuw gemeenteraadslid van Oedelem worden. In 1959 gaf hij de repressieroman Onder de toren uit.

Werken

Menschen in den strijd, 1943; 
Onder de toren, 1959.

Literatuur

1961, p. 69-74; 
F. Bonneure, Marcel Matthijs, 1965; 
A. Demedts, 'Matthijs, Marcel', in NBW, II, 1966; 
J. van Hulle, 'Marcel Matthijs', in Kritisch literatuur lexicon, 1995.

Verwijzingen

zie: Lambert Swerts.

Auteur(s)

Eveline Vanfraussen