Martens, Alfons

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Baarle-Nassau 7 januari 1888 – Sinaai 24 juni 1960). Zwager van Filip de Pillecyn.

Studeerde aan het Klein Seminarie van Hoogstraten en opteerde voor de Belgische nationaliteit. Na correspondent te zijn geweest van De Maasbode werd Martens de eerste hoofdredacteur van Ons Volk Ontwaakt. Hij werkte er in het begin samen met Ernest Claes. Van 1922 af was Martens de bezieler van het radicaal-flamingantische satirische weekblad Pallieter, met zijn zwager Filip de Pillecyn als belangrijkste medewerker. Eind 1925 keerde hij naar Ons Volk Ontwaakt terug en hij leidde dat blad tot bij het begin van de Duitse bezetting, toen het zijn publicatie voor de duur van de oorlog staakte. Nadien werd Martens hoofdredacteur van het dagblad Het Algemeen Nieuws, plaatsvervanger van De Standaard, tot de krant in maart 1944 door het Duitse bezettingsbestuur werd overgenomen.

Na de Tweede Wereldoorlog was Martens, die tot een vrij zware gevangenisstraf was veroordeeld maar na verloop van jaren in eer werd hersteld, nog enige tijd in de religieuze weekbladjournalistiek werkzaam.

Werken

'A. Martens: Greepstraat, nr. 43', in De Standaard (4 december 1928).

Literatuur

E. Claes, Ik en de Witte, 1960; 
'In memoriam Fons Martens', in De Standaard (1 juli 1960); - - Fidelis, 'Fons Martens is niet meer', in 't Pallieterke (juli 1960); 
E. de Bens, De Belgische dagbladpers onder Duitse censuur 1940-1944, 1973; 
G. Durnez, De Standaard. Het levensverhaal van een Vlaamse krant, I, 1985.

Auteur(s)

Gaston Durnez