Métropole, La

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

conservatief katholiek dagblad (27 juni 1894 – 30 juni 1974), bedoeld voor de Franstaligen in Vlaanderen en opgericht in Antwerpen ter vervanging van L'Escaut.

De eerste uitgevers, waaronder graaf Louis de Bergeyck, graaf Oscar le Grelle en Philippe Moretus de Boechout, behoorden tot de Franssprekende burgerij en adel. La Métropole nam in 1906 La Presse over en bleef deze krant uitgeven tot in 1909. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verscheen La Métropole tijdelijk in Londen. Na de oorlog werd Charles Decerf, afkomstig uit Verviers, hoofdredacteur. Bij de Duitse inval in 1940 staakte de krant haar publicatie. Na de bevrijding werd het Gentse dagblad Le Bien Public overgenomen. Op 29 december 1944 werden de gebouwen van La Métropole vernield door een Duitse vliegende bom. Toen Decerf in 1951 overleed, volgde baron Michel van der Straten Waillet hem op. Op 1 oktober 1965 werd een technisch akkoord afgesloten met de liberale kranten Le Matin (Antwerpen) en La Flandre libérale (Gent), eigendom van de Luikse industrieel graaf de Launoit, die ook de neutrale Luikse krant La Meuse uitgaf. De uitgeversmaatschappij Sobeledip stond in voor het gemeenschappelijke drukken van de bladen, die elk hun politieke en filosofische onafhankelijkheid behielden. In 1966 werden de drie noodlijdende kranten overgenomen door Le Soir (groep Rossel). Dit kon de kranten echter niet van de ondergang redden, de uitgave ervan werd stopgezet in juni 1974.

La Métropole profileerde zich als de krant van de zakenlui en bedrijfsleiders en werd in Vlaanderen vooral gelezen door de Franstalige hogere burgerij in Gent en Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stelde het blad zich hevig Belgisch-nationalistisch op. In haar eerste Open Brief stelde de Frontbeweging de anti-Vlaamse uitlatingen en aanvallen van La Métropole aan de kaak (Open Brieven van de Frontbeweging). De krant werd verweten op die manier de Godsvrede te hebben geschonden. Tijdens het interbellum wees het blad niet enkel elk separatisme, maar ook alle pogingen om het land te verdelen, af. De voltooiing van het vernederlandsingsproces in Vlaanderen zorgde na de Tweede Wereldoorlog voor een daling van de oplage. Samen met Le Matin en La Flandre libérale zocht La Métropole steun bij Le Soir. Niettemin zakte de oplage van 30.000 voor de Eerste Wereldoorlog tot 11.000 in 1974. Een groot deel daarvan werd verkocht in Brabant en Wallonië.

Literatuur

'Histoire d'un journal. La Métropole (Anvers)', in De Pers (oktober-november 1957); 
'Michel van der Straten-Waillet, directeur de La Métropole', in De Pers (januari-april 1960); 
La Métropole. Numéro spécial du 75e anniversaire (25 juni 1969).

Auteur(s)

Gaston Durnez; Nele Bracke