Kennes, Arseen

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Herzele 31 augustus 1890 – Gent 16 mei 1940).

Had in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog belangstelling voor de activiteiten van de Nederduitsche Bond. Na de oorlog sloot Kennes, die kunstschilder was, zich aan bij Het Vlaamsche Front in Antwerpen waar hij een van de radicale militanten werd. Hij zou de leider zijn geweest van het groepje dat op 11 juli 1920 de vlag van de Borgerhoutse Groeningerwacht op de toren van de kathedraal hees. Hij bracht het tot propagandaleider van de partij en werd, samen met Rik van Hoofstadt, beheerder van het Vlaamse Huis Malpertuus. Van 1921 af zetelde hij voor de Frontpartij in de Antwerpse provincieraad, waar hij zich liet kennen als een harde tegenstander van de francofonie en een pleiter voor amnestie. Hij protesteerde vaak met gejouw en gooide ook wel eens bundels met tweetalige documenten door de vergaderzaal.

Op 25 april 1933 werd Kennes, als gevolg van de katholieke strategie om de vrijzinnigen uit het provinciebestuur te dringen, lid van de Bestendige Deputatie. Na 1936 koos hij voor de overgang naar het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) en bleef zo in de Antwerpse provincie een vooraanstaande rol spelen, al was zijn electorale populariteit gering. Tot zijn verwezenlijkingen behoren de inrichting van het Sterckshof te Deurne als museum. In zijn ogen moest het een museum voor geschiedenis en cultuur van Vlaanderen worden met daarbij een openluchtmuseum waarin de typische Vlaamse woningen en gebouwen zouden worden tentoongesteld onder de titel "De beschaving van het Vlaamse volk". Kennes zorgde ook voor de tentoonstelling "De Mens" die veel belangstelling trok van het grote publiek.

In de jaren vóór 1940 werd Kennes door het nationaal- socialistische Duitsland uitgenodigd in het kader van hun toenaderingspolitiek. Hij werd echter ernstig ziek. Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 overleed hij – op de vlucht – in Gent in de kliniek van professor Frans Daels.

Literatuur

B. de Wever, Greep naar de macht. Vlaams- nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945, 1994.

Auteur(s)

Luc Vandeweyer