Hoogstudent

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

maandblad voor de Gentse katholieke Vlaamsgezinde hoogstudenten, in 1910 gelanceerd door Adiel Debeuckelaere en J. de la Haye.

Hoogstudent, dat een zusterblad wilde zijn van het Leuvense Ons Leven, verscheen regelmatig tot in juni 1914 (jg. 5, nr. 9). Aan het front zetten oud-redacteuren van Hoogstudent en Ons Leven de activiteit enigszins voort door publicatie van onder meer de brochure Voor onze Vrouwen (over zedelijkheidsproblemen van soldaten in de loopgraven) en het gezamenlijk oorlogsnummer van 1917 met Joris van Severen als hoofdredacteur. Dat was meteen het laatste levensteken van Hoogstudent.

Tot 1914 ging de aandacht hoofdzakelijk uit naar de vernederlandsing van de Gentse universiteit (onderwijs). Over de actualiteit van de V.B. schreven als losse medewerkers onder anderen Adolf de Ceuleneer, Lodewijk Dosfel, Jozef Goossenaerts, Adelfons Henderickx, Leo van Puyvelde en Reimond Speleers. Verder publiceerde Hoogstudent verslagen van de activiteiten van de Rodenbach's Vrienden, enkele gouwgilden, Laetitia, de Apologetische Kring, het Algemeen Katholiek Vlaamsch Hoogstudentenverbond van België en enkele studentikoze bijdragen. Literaire bijdragen verschenen van H. Broeckaert, Lambrecht Lambrechts, Edward Vermeulen, Cyriel Verschaeve, en muziek van F. Thuysbaert (bij liederteksten van Broeckaert).

Literatuur

C. Verschaeve, Oorlogsindrukken, 1996.

Auteur(s)

Luk Kongs; Luc Vandeweyer