Goris, René (eigenlijk Renatus)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Antwerpen 20 juni 1895 – Brasschaat 2 oktober 1989). Broer van Jan A. Goris.

Behaalde in 1914 te Antwerpen het diploma van licentiaat in de handelswetenschappen en doceerde aan de Sint-Ignatiushandelshogeschool (1937-1962) en aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen (1938-1963). Goris was echter in de eerste plaats industrieel. In 1928 kwam hij in dienst van de De Beukelaers Fabrieken Biscuits en Chocolade. Hij was er directeur van 1928 tot 1965 en werd in 1929 beheerder. Publieke bekendheid verwierf Goris via de katholieke werkgeversorganisaties (het Vlaamse Landelijk Algemeen Verbond van Christelijke Werkgevers, later Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden en de nationale koepel Federatie van Katholieke Werkgevers van België), waar hij verschillende beheersmandaten bekleedde en zich ontpopte tot een van de voornaamste ideologische woordvoerders. Hij werkte in de jaren 1930 het corporatieve programma van de organisatie uit.

Als student en kort na zijn afstuderen engageerde Goris zich in de V.B. Hij was actief in de Wikings, de studentenvereniging van de Sint-Ignatiushandelshogeschool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond hij aan de zijde van het activisme, zonder zich echter te compromitteren. In 1919-1920 was hij de 'mentor' van het studentenblad Storm. Hij was de raadsman van de redactie en met zijn reeks (onder de schuilnaam van Werner geschreven) opstellen over studentenbeweging en V.B. gaf hij het blad zijn inhoudelijk profiel. Bij de stichting in 1941 van de Wikingsenioren, een oud-studentenorganisatie van de Sint-Ignatiushandelshogeschool die zich als "Paepsch en Dietsch" aandiende, werd Goris voorzitter.

Goris' betrokkenheid bij de georganiseerde V.B. was eerder marginaal. Hij was vooral een exponent van een nieuwe generatie Vlaamsgezinde ondernemers, die hun plaats opeisten in het Belgische economische establishment. Goris zetelde in de Antwerpse handelsrechtbank. Hij werd voorgedragen als kandidaat van de Vlaamse ondernemers, die daarmee een einde wilden maken aan het monopolie van de Franssprekenden in de rechtbank. Goris werkte mee aan De Courant en publiceerde er vooral over het corporatisme.

Literatuur

Liber Amicorum Renatus Cornelius Leopoldus Goris 1895-20 juni 1975, z.j.; 
'Ontmoeting met R.C.L. Goris', in Ondernemen, jg. 25, nr. 3 (maart 1969), p. 155-160; 
L. Vos, Bloei en ondergang van het AKVS, I, 1982.

Auteur(s)

Dirk Luyten