Germaansche Werkgemeenschap Vlaanderen

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

opgericht op 4 december 1942 te Gent door Roger Soenen, Clemens Trefois, Emiel Vercammen en Eugeen Verstraete.

De vereniging, waarvan Soenen leider werd, had tot doel "het volksche wezen van Vlaanderen te onderzoeken, te beschermen en de kennis ervan te verspreiden". Daartoe werden tentoonstellingen ingericht, studiegroepen gevormd en voordrachten georganiseerd. Hierin werden de Germaanse wortels en lotsverbondenheid van Vlaanderen onderzocht en gepropageerd. In werkgemeenschappen werden onder meer de volkskunde, de geschiedenis, de voorgeschiedenis, de rechtsgeschiedenis, de kunst en de rassenkunde vanuit Germaans en Vlaams oogpunt bekeken. In het voorjaar van 1944 werd de tentoonstelling Germaansch Erfgoed voorgesteld.

Voor de verspreiding van de ideeën en de werking van de Werkgemeenschap werd in januari 1943 het tijdschrift Hamer opgericht. Verder werd de uitgeverij De Burcht in het leven geroepen en nam men aan het eind van de bezetting het initiatief tot een nieuw tijdschrift: Volksdom "Wetenschappelijke bladen voor Vlaanderen".

De Germaansche Werkgemeenschap Vlaanderen werd in het kader van de nationaal-socialistische grootgermaanse politiek financieel gesteund door de Germanische Leitstelle. De vereniging verdween met het beëindigen van de Duitse bezetting in september 1944.

Auteur(s)

Frank Seberechts