Fossey, Karel

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Diksmuide 22 januari 1894 – Schoten 4 december 1955). Echtenoot van Anna Mortelmans.

Was een boekhandelsreiziger uit Sint-Jans-Molenbeek, die tijdens de Eerste Wereldoorlog betrokken raakte bij het activisme.

In een poging de grens met het niet-bezette Nederland te overschrijden werd hij op 29 februari 1916 gevangengenomen en op 29 september 1916 naar het kamp voor burgerlijke gevangenen te Holzminden (Duitsland) overgebracht. Daar werkte hij in de Vlaamsche Bibliotheek van Valeer de Doncker, organiseerde liederenavonden en wetenschappelijke voordrachten. Hij zorgde voor de bevoorrading vanuit Göttingen van het activistische blad Onze Taal en diverse Vlaamse dag- en weekbladen. Hij schreef drie bijdragen in Onze Taal, waarvan er één werd overgenomen door de Gazet van Brussel en Vlaamsch Leven.

Na zijn vrijlating uit het kamp (augustus 1918) vertrok Fossey als arbeidersecretaris van het Duitsch-Vlaamsch Gezelschap naar Keulen, waar hij bemiddelde tussen Vlaamse arbeiders en de Duitse overheid. Hij ontmoette er August Borms in wiens gezelschap hij op 16 november 1918 naar Brussel terugkeerde. Daar werd hij op 3 januari 1919 gearresteerd, op 16 december 1919 tot tien jaar gevangenis veroordeeld en te Leuven opgesloten. Onder hoofdredacteur Borms was hij redactiesecretaris van het gevangeniskrantje. Hij verloofde er zich met de oud-activiste Anna Mortelmans, die, actief in de amnestiebeweging, alles in het werk stelde om Fossey vrij te krijgen. Dit gebeurde uiteindelijk op 3 september 1921, maar Fossey werd onmiddellijk opgeroepen voor tien maanden militaire dienst. Kort na zijn demobilisatie werd hij secretaris van Het Vlaamsche Front en vanaf juli 1929 leidde hij het Werk der Boekverspreiding van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) tot in de Tweede Wereldoorlog.

In de Tweede Wereldoorlog raakte Fossey betrokken bij de collaboratie. In september 1944 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij in juli 1945 werd aangehouden. Na 18 maanden voorarrest werd hij in het proces van de Bormscommissie op 22 januari 1947 door de Brusselse krijgsraad veroordeeld tot zeven jaar hechtenis. Hij kwam vrij op 26 juli 1950.

Werken

Uit het leven van een gevangene, 1916- 1920.

Literatuur

'Ons wekelijksch praatje...met den heer Karel Fossey over het Algemeen Nederlandsch Verbond', in Hooger Leven (2 april 1938); 
P. van Hees en H. de Schepper (red.), Tussen cultuur en politiek. Honderd jaar Algemeen-Nederlands Verbond 1895-1995, 1995.

Auteur(s)

Vic van den Berghe; Nico Wouters