Fornier, Alfons A.

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Gent 25 december 1875 – Amsterdam 29 september 1963).

Was afkomstig uit een liberaal milieu en haalde aan de Rijksuniversiteit Gent zijn graad als ingenieur. Fornier was er lid van de studentenvereniging 't Zal wel gaan. In 1903 had hij een eigen motorenfabriek en was hij eveneens verbonden aan de Ecole industrielle te Gent. Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos hij voor het activisme en voor het radicale Jong-Vlaanderen. In 1916 aanvaardde hij een benoeming tot hoogleraar aan de von Bissing Universiteit. Hij was werkzaam bij de Technische Hogeschool. Een jaar later in januari 1917 was hij betrokken bij de oprichting van de Raad van Vlaanderen. Hij had zitting in de eerste en tweede Raad en maakte deel uit van de Gentsche Bank, de Jong-Vlaamse sectie uit Gent. In Gent was hij lid van de Nationalistische Bond van Jan Wannyn en bestuurslid van de Nationalistische Voorwacht.

Op 2 april 1918 werd hij lid van het activistische schepencollege te Gent onder leiding van de Duitse burgemeester F. Künzer. Als schepen kreeg hij de zorg voor openbare werken en economische zaken. Op 30 oktober 1918 vergaderde het college voor het laatst. Fornier, die met een Nederlandse gehuwd was, week uit naar Nederland en vestigde zich te Aerdenhout bij Haarlem. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

In Nederland speelde hij onder de activistische ballingen geen vooraanstaande rol. Wel was hij op het einde van de jaren 1930 voorzitter van de afdeling Haarlem van de Stichting Noord-Nederland-Vlaanderen.

Literatuur

D. Vanacker, Het aktivistisch avontuur, 1991.

Auteur(s)

Pieter van Hees