Deckmyn, Albert

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Mers-les-Bains 29 april 1915 – Rumbeke 16 januari 1989).

Engageerde zich als Gents student in de rechten in het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond en het Verdinaso. Na zijn studie vestigde Deckmyn zich als advocaat in Kortrijk. In mei 1941 trad hij met een deel van het Verdinaso toe tot de Eenheidsbeweging-VNV. Hij werd een gesalarieerd medewerker van De Nationaal-Socialist, maar kwam al vlug in botsing met hoofdredacteur Pol le Roy, die nochtans ook uit het Verdinaso kwam. Deckmyn beschuldigde Le Roy ervan al te zeer aan te leunen bij de Vlaamse SS. Toen Le Roy in september 1941 naar de SS overstapte, volgde Deckmyn hem op als hoofdredacteur. Hij kwam nu herhaaldelijk in aanvaring met de leiding van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) omdat hij al te nadrukkelijk het Dinaso-gedachtegoed en Joris van Severen ophemelde. Toen hij ook nog actief werd in het Dietsch Eedverbond en overhoop geraakte met de Duitse censuur, promoveerde VNV-leider Hendrik Elias hem weg. Deckmyn werd 'directeur' van het weekblad. Concrete aanleiding was de publicatie van Cyriel Verschaeves anonieme en in een Diets 'kleedje' gestoken artikel "Aan Vlaanderen in 1944" in het nummer van 4 maart 1944. Deckmyn en redactiesecretaris Albert Derbecourt werden hiervoor door de Duitsers gesanctioneerd. Verschaeve verdedigde beiden maar reeds in mei werd Deckmyn als hoofdredacteur vervangen door Antoon Mermans. Hij nam op 2 september 1944 de wijk naar Duitsland maar engageerde zich niet meer.

Op 26 juni 1945 werd hij door de militaire politie aangehouden en aan het krijgsauditoraat in Brussel overgedragen. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar en kwam in juli 1950 vrij. Na zijn vrijlating werkte hij eerst als zelfstandig juridisch raadgever en ging daarna werken in het stempelbedrijf van zijn broer, dat in 1954 hervormd werd tot de fotogravure Deckmyn & Co. Deckmyn hield zich na 1950 buiten de Vlaams-nationale politiek.

Werken

Artikelen in Hier Dinaso!; De Nationaal-Socialist.

Literatuur

A. de Jonghe, 'De strijd Himmler-Reeder om de benoeming van een HSSPF te Brussel, vierde deel', in Bijdragen tot de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, 7 (april 1982), p. 128-130; 
D. Vanhees, 'De Nationaalsocialist: het weekblad van Eenheidsbeweging VNV tijdens de Tweede Wereldoorlog 
14 juni 1941-2 september 1944', in WT, jg. 43, nrs. 1-2 (1984), p. 44-57 en p. 103-121. 

Auteur(s)

Pieter Jan Verstraete; Bruno de Wever