Borms, Jan

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Sint-Niklaas 14 oktober 1888 – 's Gravenhage 7 maart 1956). Halfbroer van August Borms.

Werd na zijn studies aan het Klein Seminarie van Sint-Niklaas organist en kapelmeester in de hoofdkerk van Dendermonde. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd zijn woning verwoest en verhuisde Borms naar Waasmunster. In 1917 werd hij samen met Steven Prenau door het Centraal Vlaamsch Propagandabureau aangesteld tot propagandaleider voor Limburg en vestigde hij zich te Hasselt. In de jaren 1917-1918 bezielde hij het activisme te Limburg en stichtte hij in Hasselt een Vlaamsch Secretariaat. Borms kreeg ook de leiding in handen van de opstelraad van de De Bode van Limburg, die onder zijn impuls een pro-Duitse koers ging varen. In juni 1918 huldigde hij het Vlaamse Huis te Hasselt in.

Aan het einde van de oorlog nam Borms de wijk naar Nederland, waar hij aan de slag ging bij een groothandelsfirma in Rotterdam. In 1920 werd hij bij verstek tot twintig jaar veroordeeld. Tijdens zijn broers gevangenschap was Borms vanuit Nederland actief in de internationale amnestieactie en nam deel aan het sociale leven van de uitgeweken politieke activisten. Zijn politieke rol was gering. Tijdens het interbellum bleef hij in betrekking met de muziekuitgeverij De Ring. Vlak voor de Duitse inval fungeerde hij nog als doorgeefluik voor Duitse subsidies aan nationaal-socialistischgezinde publicaties met gewezen activisten aan het roer. Na de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het dagelijks bestuur van de afdeling 's Gravenhage van het Algemeen-Nederlands Verbond. Hij woonde in Voorburg. Hij zorgde nog voor berichtgeving over gestorven activisten in Wetenschappelijke Tijdingen.

Literatuur

L. Vandeweyer, 'Het activisme in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog', in Limburg - Het Oude Land van Loon, nrs. 2-3 (1997), p. 97-139 en p. 193-230.

Verwijzingen

zie: Pro Westlandia.

Auteur(s)

Karen van Hoorick; Luc Vandeweyer