Beurzen-Courant, De
een "Dagblad voor Makelaers, Bankiers en Fondsenhouders", verscheen van 17 maart 1856 af te Gent, zesmaal per week, onder het motto: "De tael is als de Vlag der onderscheidene Volken: Wie geene Tael bezit, bezit geen Vaderland".
August Daele, een Vlaamsgezind bankier, was stichter-eigenaar van De Beurzen-Courant en Caspar van Boekel, een vroegere medewerker aan De Broedermin, was hoofdredacteur. Onder de medewerkers vinden we onder meer Pieter de Baets, Karel F. van Acker en Frans de Potter terug.
Aanvankelijk bracht De Beurzen-Courant, naast belangrijk binnen- en buitenlands nieuws, het "stads- kunst- en letternieuws" en feuilletons, vooral inlichtingen voor wie in het beurs- en bankwezen geïnteresseerd was. Vanaf eind 1866 profileerde De Beurzen-Courant zich als een katholiek blad, dat de Vlaamse zaak, en enigszins ook de Groot-Nederlandse gedachte, verdedigde. Daarnaast trok het blad zich ook de verbetering van het lot van de werkende klasse aan.
Op 31 juli 1870 werd De Beurzen-Courant opgekocht door de Gazette van Gent, die haar beursrubriek voortaan de Beurzen-Courant noemde. Kanunnik Julien Verschueren stichtte op 3 augustus 1870 dan de Nieuwe Beurzen-Courant, die dezelfde grondbeginselen wilde verbreiden en verdedigen. In een geschil met E. van der Haeghen, de eigenaar van de Gazette van Gent, werd de Nieuwe Beurzen-courant door een vonnis van het hof van beroep gedwongen haar titel te veranderen. Op 12 februari 1871 nam ze dan de naam Het Fondsenblad aan.
Literatuur
E. Voordeckers, Bijdrage tot de geschiedenis van de Gentse pers. Repertorium (1667-1914) (IUCHG, Bijdragen 35, 1964);
M. de Proft, De Beurzencourant, 1856-1870, RUG, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, 1969.