Bessem, Piet

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Mechelen 8 maart 1892 – 2 november 1964).

Studeerde aan het Atheneum van Mechelen en werkte een tweetal jaar als secretaris. Bessem werd tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgsgevangen genomen en overgebracht naar Göttingen. Hij behoorde er tot de harde activistische kern en werd daarvoor na de oorlog veroordeeld. Bessem bleef in Duitsland en behaalde aan de universiteit van Göttingen een doctoraat in de Rechts- und Staatswissenschaften (1923). In 1930 kwam hij in dienst van het Vlaams Economisch Verbond (VEV) als onderbestuurder. Van 1935 tot de bevrijding bekleedde hij de functie van algemeen secretaris. Onder zijn leiding steeg het aantal leden van het VEV sterk.

Bessem behoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de groep binnen het VEV die een nauwe samenwerking met de Duitsers voorstond. Hij dwarsboomde de samenwerking met het Belgische Comité central industriel, dat zich veel terughoudender opstelde tegenover de bezetter en trad op als informant van de Dienststelle Hellwig, die verantwoordelijk was voor de reorganisatie van de patronale en syndicale organisaties en aanstuurde op de vorming van een patronale eenheidsorganisatie, waarvan Bessem de leiding zou nemen. Dit plan ging uiteindelijk niet door, maar Bessem werd wel Verwalter van de socialistische coöperatieven. Hij was tevens lid van het Departement Inhoud (een beleidsvoorbereidende cel) van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV).

Na de bevrijding werd tegen de leiding van het VEV, onder meer tegen Piet Bessem, een onderzoek ingesteld door het auditoraat-generaal. Het werd afgesloten met een beslissing tot buitenvervolgingstelling. Begin 1945 werd Bessem door het VEV ontslagen, met uitbetaling van een opzegvergoeding.

Literatuur

'In memoriam Dr. P. Bessem', in De Tijd (6 november 1964), p. 50; 
Th. Luykx, Bijdrage tot de geschiedenis van de economische bewustwording in Vlaanderen. Veertig jaar Vlaams Economisch Verbond 1926-1966 (met medewerking van M. Lamberty en F. Wildiers), 1967; 
D. Luyten, Burgers boven elke verdenking. Vervolging van economische collaboratie na de Tweede Wereldoorlog in België, 1996.

Auteur(s)

Dirk Luyten