Baie, Eugène

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Anderlecht 3 augustus 1874 – Anderlecht 10 september 1964).

Was een Franstalige Vlaming die zijn jeugd in Mechelen doorbracht. Baie studeerde rechten in Genève, Parijs en Oxford, en woonde lange tijd in Nice. Hij was onder meer secretaris-generaal van de Interparlementaire Conferentie voor Handelswetgeving en voorzitter van het Internationaal Instituut voor Statistiek. In 1905 lanceerde hij een plan voor een Belgisch-Nederlandse entente. Die moest tot nauwe militaire samenwerking tussen beide buurlanden leiden, maar praktische resultaten bleven uit.

Zoals andere initiatiefnemers voor de Belgisch-Nederlandse entente kwam Baie tijdens de Eerste Wereldoorlog in het nationalistische kamp terecht. Hij steunde de campagne voor gebiedsuitbreiding met de brochure La Belgique de demain (1915), die in Nederland, ook bij gevluchte Vlamingen als Frans van Cauwelaert en Julius Hoste (jr.), voor de nodige opschudding zorgde. In december 1918 behoorde Baie tot de oprichters van het Comité de Politique nationale.

Mede door zijn vriendschap met Maurice Maeterlinck legde Baie zich na de oorlog vooral toe op de literatuur. Zijn bekendste werk is het ambitieuze, zesdelige Le siècle des Gueux, dat het politieke en culturele leven in Antwerpen tijdens de 16de eeuw beschrijft. Baie typeerde zelf zijn oeuvre als l'expression française d'une sensibilité flamande. Hij beschouwde een tweetalig Vlaanderen als het perfecte symbool van het unitaire België en was niet te spreken over de binnenlandse politieke evolutie na 1945. Nog in 1962 protesteerde hij tegen het feit dat er in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven in Antwerpen geen plaats was voor de Franstalige Vlaamse auteurs.

Werken

L'épopée flamande, 1917; 
Le droit des nationalités, 1915; 
La Belgique de demain. La question du Luxembourg. Nécessité d'une barrière rhénane. Les Pays-Bas, 1916; 
Le jeu des ombres sur la voie sacrée, 1922; 
Le Siècle des Gueux. Histoire de la sensibilité flamande sous la Renaissance, 6 dln., 1928-1953; 
La grande espérance, 1960; 
Ce que doit être un musée de la vie culturelle flamande ... Anvers, 1962.

Literatuur

Eugène Baie. Le Siècle des Gueux. Recueil de quelques appréciations d'époque, z.j.; 
'La Belgique et le projet d'entente économique avec la Hollande', in Revue économique internationale (1906), p. 219-286; 
J. des Cressonnières, L. Dumont-Wilden en L. Hennebicq, L'entente hollando-belge. Introduction d'Eugène Baie, 1906; 
M. Maeterlinck, 'Eugène Baie', in Nouvelles Littéraires (1949), p. 5; 
M. Lamberty, 'Eugène Baie', in Spectator (21-22 september 1963), p. 1 en 34.

Auteur(s)

Maria de Waele