Ampe, Antoon

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Oostrozebeke 25 april 1901 – onbekend).

Was de zoon van een West-Vlaamse industrieel en volgde achtereenvolgens middelbaar onderwijs in Ieper, Kortrijk, Leuven, Hasselt en Turnhout. Daarna studeerde Ampe geneeskunde, eerst van 1921 tot 1925 aan de Katholieke Universiteit Leuven en dan aan de Rijksuniversiteit Gent waar hij in 1927 zijn diploma behaalde.

Ampe speelde een rol in het Algemeen Katholiek Vlaamsch Studentenverbond (AKVS) waar hij in het West-Vlaamse gouwbestuur achtereenvolgens penningmeester (1922-1923) en voorzitter (1923-1924) was. Daarna werd hij met een grote meerderheid in het hoofdbestuur als algemeen voorzitter verkozen in opvolging van Berten Catry (1924-1925). Hij werkte mee aan het oriënteren van het AKVS in Vlaams-nationalistische richting, waarbij hij samen met het hele bestuur de katholiciteit sterk beklemtoonde.

Het vertrek van Ampe uit Leuven gebeurde tijdens de Vlaamse studentenrevolte van 1924-1925, toen Vlaams-nationalistische studenten protesteerden tegen de Leuvense academische overheid en ook verscheidene andere AKVS-leiders werden weggestuurd. Tijdens dat conflict verscheen er in het AKVS-orgaan De Blauwvoet een uitdrukkelijke nationalistische beginselverklaring van het AKVS-hoofdbestuur onder leiding van Ampe. Datzelfde hoofdbestuur proclameerde daarna plechtig op de landdag te Brugge (22-24 augustus 1925) het katholieke Vlaams-nationalisme als leidend beginsel voor het AKVS. Enkele maanden later, op 11 oktober 1925, toen Ampe als algemeen voorzitter was opgevolgd door Leopold van Houteghem, veroordeelde het episcopaat het Vlaams-nationalisme en raakte het AKVS in conflict met de kerkelijke overheid.

Na zijn studentenjaren was Ampe nog politiek actief. Hij stond, na Seppe Coene, op de KVNV-Kamerlijst voor de parlementsverkiezingen van 1932, evenwel zonder succes. Voor dit Katholiek Vlaamsch Nationaal Verbond zetelde hij ook in de gemeenteraad van Oostrozebeke.

Literatuur

L. Vos, Bloei en ondergang van het AKVS, 2 dln., 1982; 
B. de Wever, Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945, 1994.

Auteur(s)

Louis Vos