Algemeen Nederlands Suid-Afrikaans Verbond (ANSAV)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Vlaams-nationalistische vereniging van Groot-Nederlandse strekking die de apartheidspolitiek verdedigde en de culturele banden tussen Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika wilde versterken.

Het ANSAV kwam tot stand in 1952 en bleef aanvankelijk een Antwerps initiatief. In de loop van de jaren 1960 ontstonden er ook afdelingen in Mechelen, Gent en Brussel terwijl de afdeling in Zuid-Afrika werkzaam was onder de naam Dietse Federasie. De activiteiten van het ANSAV beperkten zich vooral tot het uitwisselen van contacten en correspondentieadressen, het verspreiden van informatiemateriaal over Zuid-Afrika en het inrichten van voorlichtingsavonden en debatten. Eerste voorzitter was Dries Bogaert, secretaris Karel Waternaux. Zij werden opgevolgd door respectievelijk Karel Delahaye en Siegfried Verbeke. Uit de Gentse afdeling, die zich in 1967 van het ANSAV afscheidde, groeide de vereniging Vrienden van Zuid-Afrika, die na het verdwijnen van het ANSAV in 1968 de activiteiten van het Verbond voortzette.

Literatuur

; E. Verhoeyen, 'L'extrême-droite en Belgique. II. L'extrême-droite au sein du nationalisme flamand', in Courrier hebdomadaire du CRISP, nr. 675-676 (7 mars 1975).

Auteur(s)

Jan Creve