Algemeen Diets Jongerenverbond (ADJoV)

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Vlaams-nationale, Heel-Nederlandse jongerenvereniging opgericht op 1 oktober 1961 als opvolger van het Blauwvoetjeugdverbond (BJV), dat gezien de geringe werking van diverse kaders, de nood aan nieuwe leiding en aan een nieuwe aanpak werd ontbonden.

Stichters van het ADJoV waren onder anderen Maurits Cailliau, Paul van Caeneghem, Rik Nauwelaerts, Hendrik Starckx, en Stan Sluydts (= cartoonist Prik). De eerste drie vormden samen de verbondleiding. De jeugdvereniging zette de tradities van het BJV verder en deed dit via de geijkte vormingsweken, trektochten en kampen met kaderscholing. Het ADJoV gaf het gestencilde blad Het Eerste Gelid uit (oorspronkelijk getiteld ADJoV-Band), waarvan 61 nummers verschenen (1961-1966). Ideologisch werd de christelijke en Dietse gedachte uitgedragen. Men had echter ook aandacht voor het Europa der volkeren op basis van de etnieën, wat onder meer leidde tot contacten met de Beweging voor de Verenigde Staten van Europa van Walter Kunnen en het blad Europa Eén.

In 1966 trad het ADJoV toe tot de Blauwvoetfederatie (opgericht in 1964), dat in 1968 van naam veranderde in Algemeen Nederlands Jongerenverbond.

Literatuur

M. van Hoorebeeck, Oranjedassen 1944-1961. Geschiedenis van het Algemeen Diets Jeugdverbond, 1986; 
M. Cailliau en P. Meeus, Historiek van dertig jaar Heelnederlandse jeugdwerking. Van het ADJV tot Oranjejeugd (1962-1992), 1993.

Auteur(s)

Nico Wouters