Aerts, Bert

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Schulen 23 februari 1915 – Lembeek 30 juli 1986).

Studeerde rechten en klassieke filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In het academiejaar 1935-1936 was Aerts voorzitter van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond. Als student was hij eveneens hoofdredacteur van de tijdschriften Ons Leven en Universitas.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapte Aerts in het verzet. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Hij bracht drie jaar door in zeven verschillende gevangenissen en concentratiekampen. In 1945 keerde hij naar België terug.

Daarop begon Aerts een eigen advocatenpraktijk. Hij werd geconfronteerd met de repressie en nam tot halfweg de jaren 1950 de verdediging van tientallen collaborateurs op zich. Hij speelde zijn prestige als verzetsman en concentratiekampgevangene uit om de straffen voor zijn cliënten te milderen. Uit zijn verontwaardiging over de uitwassen van de repressie groeide een engagement ten voordele van de naoorlogse amnestieacties. Op kerstdag 1976 deed hij als lid van een toen opgerichte 'commissie van zeven wijzen' een bewogen oproep voor amnestie.

Aerts nam mede het initiatief tot en vertolkte een hoofdrol in de populaire tv-reeks Beschuldigde, sta op. Van 1975 tot aan zijn dood was hij als vrijwilliger betrokken bij de Caritasdienst van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Literatuur

'Bert Aerts: Iedereen neemt wraak op zijn eigen manier', in 't Pallieterke (11 maart 1976); 
J. de Man, 'Laat de zwarten tot mij komen. Repressieverhalen door Bert Aerts', in Humo (21 en 28 oktober 1971); 
J. Staes, 'Nazi-slachtoffer Bert Aerts pleit voor amnestie. Boodschap van liefde voor een klein wrokkig landje', in Gazet van Antwerpen (17 april 1976).

Auteur(s)

Frank Seberechts