Acke, Jan

Uit NEVB Online
Ga naar: navigatie, zoeken

(Kortrijk 13 juli 1911 – Brussel 5 maart 1943).

Werkte na een opleiding wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven in de uitgeverij van zijn vader, Uitgeverij Steenlandt. Acke nam na het overlijden van zijn vader in 1934 de leiding van de uitgeverij over. Aan het eind van de jaren 1930 zou hij lid zijn geweest van het Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond (AVNJ) en van de Grijze Brigade. Hiernaast was Acke ook actief binnen de Vlaamsche Vereeniging voor Reserveofficieren. In het blad van deze organisatie kantte hij zich heel sterk tegen pacifisme en antimilitarisme.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos Acke al snel de zijde van de SS-Vlaanderen en de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap (DeVlag). Bij de SS-Vlaanderen was Acke enkel lid en oefende hij geen bijzondere functie uit. Binnen de DeVlag echter kreeg hij de leiding van het referaat Sociale Politiek. Daarnaast was hij samen met onder meer Rik Wijckmans, zijn medezaakvoerder bij Steenlandt, ook betrokken bij de oprichting eind november 1942 van De Pionier, een naamloze vennootschap die fondsen trachtte samen te krijgen voor het steunen van de DeVlag. Niettegenstaande deze betrokkenheid bleef Acke zich steeds verzetten tegen een overname van zijn uitgeverij door de DeVlag.

Tijdens de achtervolging van een onbekende die propagandabrochures van Steenlandt in brand had gestoken, werd Acke neergeschoten.

Literatuur

B. Crombez, 'De Algemene-SS Vlaanderen', in Bijdragen tot de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, nr. 17 (december 1995), p. 165-202.

Verwijzingen

zie: collaboratie.

Auteur(s)

Bart Crombez