Volk aan den Arbeid

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 19:25 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

geïllustreerd blad van het Deutschen Arbeitsfront voor de Vlaamse arbeider, dat van maart 1942 tot december 1942 maandelijks en van januari 1943 tot augustus 1944 halfmaandelijks verscheen.

Het tijdschrift telde 24 bladzijden, werd in Brussel uitgegeven en verscheen in maart 1944 op 80.000 exemplaren. Les Hommes au travail was de Franstalige tegenhanger van het blad. Hoofdredacteur was de in 1942 27-jarige Brusselaar Jef van Wezemael, voor de oorlog een overtuigd demanist (Hendrik de Man), medewerker aan Vooruit en Le Rouge et le Noir en in 1939 auteur van een Franstalige brochure over de V.B. Verder zetelden in de redactie onder anderen Marc Eemans, Sylvia de Jonghe, Bert Peleman en Edgard Delvo. Voor de Unie van Hand- en Geestesarbeiders verleenden D. de Meyer en F. Gallez hun medewerking aan Volk aan den Arbeid.

Doel van het blad was via ontspanningsartikelen, vele illustraties en korte politieke artikelen de arbeiders warm te maken voor het nationaal-socialisme. Het tijdschrift werd gevuld met onder andere reportages over de Vlaamse arbeiders in Duitsland, oostfronters, Vlaamse kinderen met vakantie in Duitsland, de opvoedkundige waarde van de Arbeidsdienst en daarnaast artikelen over schilderkunst en architectuur. Volk aan de Arbeid was tot aan het einde van de oorlog trouw aan de Nieuwe Orde.

Literatuur

W. Steenhaut, De Unie van Hand- en Geestesarbeiders. Een onderzoek naar het optreden van de vakbonden in de bezettingsjaren (1940-44), RUG, onuitgegeven doctoraatsverhandeling, 1983.

Auteur(s)

Bernard van Causenbroeck