Vlaamsche Wacht, De (blad)

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 18:23 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

"veertiendaagsch tijdschrift voor Nederlandsche letteren, kunst, wetenschap en bibliographie" (1878-1886).

Verscheen als Gents katholiek zondagsblad voor het eerst op 7 juli 1878 onder de eenmansredactie van Frans de Potter. Naast aandacht voor onder andere geschiedenis, beeldende kunsten, onderwijs en taal- en letterkunde, krijgen we in De Vlaamsche Wacht heel wat Davidsfondsnieuws. Het wou de 'weergalm' zijn van Davidsfondsactiviteiten en -standpunten. Verder is het opvallend hoe weinig De Vlaamsche Wacht als katholiek tijdschrift reageerde tegen de laïciserende liberale politiek die vanaf 1879 culmineerde in de schoolstrijd, maar des temeer aandacht besteedde aan de Vlaamse strijd. Als "Vlaamsche Wacht" was ze waakzaam en stond ze voortdurend, onder meer in de rubrieken "Vlaamsche belangen" en "Vlaamsche grieven", op de bres om de Vlaamse zaak te verdedigen en om wantoestanden aan te klagen.

In juli 1886 ruilde De Potter het redacteurschap voor het meer lucratieve en vastere ambt van bestendige secretaris van de pas opgerichte Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Het aldus ontstane vacuüm in de Davidsfondsberichtgeving werd vanaf begin 1886 opgevuld door Het Belfort.

Literatuur

B. de Leeuw en A. Deprez, De Vlaamsche Wacht (1878-1886) (Bibliografie van de Vlaamse tijdschriften in de negentiende eeuw, nr. 21, 1988).

Auteur(s)

Boudewijn de Leeuw