Truffaut, Georges

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 19:03 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(Luik 22 december 1901 – Hereford 3 april 1942).

Begon zijn politieke carrière bij de Luikse socialistische krant La Wallonie. Truffauts Waals engagement dateert van 1924, toen hij toetrad tot de net opgerichte Ligue d'Action wallonne (Waalse Beweging). Truffaut analyseerde de Waals-Vlaamse kwestie in termen van nationaliteiten en pleitte voor een ontplooiing van de Vlamingen (en de Walen) doorheen een eigen nationale cultuur. Vandaar zijn op de te angstvallige bewoordingen van het Compromis des Belges dat Jules Destrée en Camille Huysmans in 1929 tekenden. Truffaut toonde zich een groot voorstander van onderhandelingen met de Vlaamse federalisten inclusief de Frontpartij. Herhaaldelijk verklaarde hij niet vijandig te staan tegenover de annexatie van Wallonië bij Frankrijk.

In 1934 werd Truffaut volksvertegenwoordiger. In de Kamer viel hij op door zijn talrijke interpellaties rond de neutraliteitspolitiek. Hij was een actief lid van de Concentration wallonne en stelde met Fernand Dehousse, een ontwerp op voor de invoering van het federalisme in België. In dat ontwerp wordt gepleit voor een drieledig federalisme en voor de definitieve vastlegging van de taalgrens. In die gemeenten waar minderheden ten minste dertig procent van de bevolking uitmaken zouden de begrenzingen per referendum worden bepaald. Bovendien was het de bedoeling de regio's een maximum aan bevoegdheden toe te kennen. Het ontwerp werd in februari 1939 in de Kamer neergelegd, maar zelfs niet in overweging genomen. Wat de buitenlandse politiek betreft hekelde Truffaut krachtig de onafhankelijkheidspolitiek van de regering. Hij schreef zelfs in de Action wallonne dat hij bereid was dienst te nemen in het Franse leger. Truffaut was een fervent verdediger van de stad Luik en als schepen van openbare werken droeg hij vanaf 1935 bij tot de ontwikkeling van de stad.

Tijdens de veldtocht van 1940 werd Truffaut gemobiliseerd. Hij weigerde de nederlaag te aanvaarden en ging in juli 1940 naar Engeland, waar hij het bevel kreeg over de derde compagnie van de fusiliers. Op 3 april 1942 stierf hij tijdens een oefening ten gevolge van een granaatexplosie.

Werken

La question des nationalités en Belgique. Le point de vue d'un socialiste wallon, 1931; 
met F. Dehousse, L'Etat fédéral en Belgique, 1938.

Literatuur

Fr. de Mérode, 'Un siéyès belge. Le fédéralisme de M. Truffaut', in La Revue générale (1938); 
W. Houtman, Vlaamse en Waalse documenten over federalisme, 1963; 
Ph. Destatte, L'identité wallonne, 1990.

Auteur(s)

Chantal Kesteloot