Toorts, De

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 19:03 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

"Staat- en Letterkundig weekblad voor Holland, Vlaanderen en Zuid-Afrika" (1916-1921).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad een groep Nederlanders, aangevuld met uitgeweken en pro-activistische Vlamingen, uit het Algemeen-Nederlands Verbond. Zij wensten, nu huns inziens de Nederlandse taal en cultuur ernstig bedreigd werd, een actieve politieke houding, die onder andere uitkwam in een steunen van het activisme en het propageren van een autonoom Vlaanderen in een neutraal België. Het ideaal van een politiek Groot-Nederland speelde nog een geringe rol.

Deze groep, bestaande uit H.D.J. Bodenstein, René de Clercq, Willem van Es, Edgard Rietjens en Anton van Vessem, liet op 10 juni 1916 het eerste nummer van hun nieuwe blad De Toorts verschijnen. Diezelfde groep gaf van 1915 tot 1918 ook het maandblad Dietsche Stemmen uit. De Toorts stond positief tegenover het activisme en was in het algemeen pro-Duits. Hoewel er geruchten gingen dat het blad evenals Dietsche Stemmen geldelijke steun uit Duitsland gekregen zou hebben, is hiervoor tot op heden geen hard bewijs voorhanden. Wel is bekend dat Van Vessem en baron Theodorus van Welderen Rengers zelf financieel betrokken waren bij het blad. Naast Vlaanderen kregen de belangen van de Nederlandse 'stam' in Zuid-Afrika eveneens de aandacht. Belangrijk waren in het blad de goede en uitvoerige persoverzichten. Het laatste nummer verscheen op 17 december 1921.

Literatuur

J.P. Wiersma, Th.M.Th. van Welderen Baron Rengers. Een Groot-Nederlander, 1955; 
A.W. Willemsen, Het Vlaams-nationalisme. De geschiedenis van de jaren 1914-1940, 19692; 
C. Albrecht en P. van Hees, 'Dietsche Stemmen. Tijdschrift voor Nederlandsche Stambelangen, 1915-1918', in WT, jg. 51, nr. 3 (1992), p. 129-144.

Verwijzingen

zie: Ferdinand Brulez, Frankrijk-Vlaanderen, Göttingen, Charles Roger, Hugo Verriest.

Auteur(s)

Pieter van Hees