Nieuw Vlaams Tijdschrift (NVT)

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 12:31 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

literair blad (april 1946-1983).

Bedoeling was een pluralistisch blad samen te stellen, maar de politieke strekking van het Nieuw Vlaams Tijdschrift was duidelijk socialistisch. Het werd opgericht door August Vermeylen en Herman Teirlinck als een tegenhanger van het liberale blad De Vlaamse Gids en het katholieke Dietsche Warande en Belfort. De uitgever was het socialistische Ontwikkeling.

In de eerste redactie zaten onder anderen Piet van Aken, Raymond Brulez, Gerard Walschap, Johan Daisne, Marnix Gijsen, Achilles Mussche, Maurice Roelants, en Herman Vos, terwijl Hupert Lampo redactiesecretaris was. Vanaf eind de jaren 1960 traden onder meer ook Louis-Paul Boon, Hugo Claus, Paul de Wispelaere, en Jef Geeraerts toe.

Het Nieuw Vlaams Tijdschrift benadrukte op literair- letterkundige basis de eenheid met Nederland. Het blad kampte al snel met financiële problemen, maar werd door een staatstoelage in het leven gehouden. Sinds 1951 reikte het tijdschrift de literaire prijs de "Ark van het Vrije Woord" uit.

In 1978 ging Ontwikkeling failliet en kwam het tijdschrift bij Uitgeverij Manteau terecht, waar Julien Weverbergh het trachtte te verruimen door het minder exclusief toe te spitsen op het literaire aspect en het een meer algemeen progressieve richting mee te geven. Het blad bleef echter verlieslatend en er ontstonden al snel conflicten tussen Weverbergh en de redactie. In juli 1983 besloten Weverbergh en enkele mensen vanuit de socialistische partij het tijdschrift te hervormen onder de naam Nieuw Wereldtijdschrift. Inhoudelijk werd het tijdschrift verruimd, men gaf het blad een facelift en het zou dichter bij de socialistische zuil gaan aanleunen. Als nieuwe hoofdredacteur werd Herman de Coninck bij Humo weggehaald. Het Nieuw Wereldtijdschrift werd dus voorgesteld als de voortzetting van het NVT, iets waarmee de oude NVT-redactie zich niet akkoord verklaarde. Zes van hen (Lampo, Marcel Coole, Georges Adé, Henri-Floris Jespers, Ivo Michiels, Eric van Ruysbeeck) richtten het blad Diogenes op (15 januari 1984). Het Nieuw Wereldtijdschrift verscheen tot en met de zomer van 1997, met als laatste editie een huldenummer over de toen net overleden Herman de Coninck.

Literatuur

B. Verhoye, 'Ex-NVT-redactie in het tegenoffensief met Diogenes', in Nieuwe Gazet (12 december 1983); 
G. Adé, De dood van het NVT, 1984.

Auteur(s)

Nico Wouters