Monet, August

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 12:24 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

(Antwerpen 17 januari 1875 – Antwerpen 8 oktober 1958).

Bezocht het atheneum in zijn geboortestad en werd er mederedacteur van het Vlaamsgezinde schoolblaadje Het Vlaamsche Volk. Na zijn studietijd werkte Monet op een scheepvaartkantoor, tot hij op 11 november 1897 als redacteur werd aangeworven door Antoon Moortgat, hoofdredacteur van De Koophandel, die zijn journalistiek talent had opgemerkt. Toen de kwijnende krant op initiatief van burgemeester Jan van Rijswijck werd vervangen door De Nieuwe Gazet bleven beide mannen in dienst. Op 5 maart 1899 bood Moortgat zijn ontslag aan en Monet, die de steun van Van Rijswijck genoot, volgde hem op. Bijna veertig jaar lang zou hij, onder het pseudoniem van RIP, bijna elke dag een hoofdartikel schrijven. Sinds 1936 werd hij voor deze taak bijgestaan door twee medewerkers. Maar ook als verslaggever en artistiek kroniekschrijver zou hij zijn stempel drukken op de krant waar hij zestig jaar aan verbonden bleef. In 1947 werd hij plechtig gehuldigd bij zijn gouden ambtsjubileum.

In 1902 richtte hij het weekblad Het Antwerpsch Tooneel op, dat hij tot 1937 als hoofdredacteur leidde. Hij schreef ook 15 toneelstukken en 5 teksten voor opera's. Als journalist spande hij zich onder meer in voor het bestaansrecht van de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen, waarvan hij in 1939 de geschiedenis in boekvorm uitgaf.

In de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland, waar hij medewerker werd aan De Telegraaf waarvan hij 25 jaar Belgisch correspondent zou zijn.

Monet was een scherpe polemist die de stellingen van de vrijzinnige liberalen verdedigde en de Vlaamsgezindheid zag in een Belgisch perspectief. Hij kantte zich fel tegen de activisten (activisme) en bleef onverzoenlijk tegenover alles wat hem Vlaams extremisme leek.

Werken

Geschiedenis van de Koninklijke Vlaamsche Opera, 1939; 
Dat is allemaal gebeurd; een journalistenleven, 1952.

Literatuur

'Rouw in ons huis. August Monet gisteravond overleden', in De Nieuwe Gazet (9 oktober 1958); 
De Nieuwe Gazet, jubileumeditie (2-3 december 1972).

Auteur(s)

Gaston Durnez