Mestdagh, Karel
(Sint-Pieters-Brugge 22 oktober 1850 – Sint-Pieters-Brugge 10 maart 1924).
Volgde humaniorastudies aan het Sint-Lodewijkscollege te Brugge. Mestdagh studeerde tegelijkertijd aan het Stedelijk Conservatorium in Brugge, waar hij leerling was van Hendrik Waelput en Leo van Gheluwe, en voltooide zijn muziekopleiding met privé-lessen bij François-Auguste Gevaert en Peter Benoit. Na een verblijf in Duitsland (1868-1870), waar hij onder andere in Leipzig studeerde, keerde hij terug naar Sint-Pieters-Brugge en oefende er officieel het beroep van landmeter en organist uit. In feite wijdde hij zich echter vooral aan zijn activiteiten als componist.
Mestdagh zette zich in voor de 'vervlaamsing' van het muziekleven en was als dusdanig actief in het Muziekcomiteit voor West-Vlaanderen, dat ijverde voor een nationale muziek volgens de ideeën van Benoit. In die optiek componeerde hij de cantates Vlaanderen den Leeuw (1871) en Vrijheidshymne (op tekst van Emanuel Hiel), de feestmars Van Eyck's Marsch (1878) en verschillende liederen (Vlaggelied, De Schelde). Hij maakte vooral naam met liederen die natuurindrukken, liefdesstemmingen of speelse verhalen verklanken op gedichten van Pol de Mont, Albrecht Rodenbach, Maurits Sabbe en Eugeen van Oye. Zij houden het midden tussen het eenvoudige lied in volkstoon en het kunstlied, en hadden een ruime verspreiding.
In oktober 1900 werd Mestdagh als opvolger van Van Gheluwe directeur van het Stedelijk Conservatorium in Brugge. Sinsdien verminderde zijn compositorische productie. Toch schreef hij nog enkele grote gelegenheidscantates, zoals De Zege van Groeninge voor de viering in 1902 van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag. Daaruit is Het Blijheidslied ("De beiaard speelt zo schoon hij kan") zijn populairste compositie gebleven. In 1919 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hij had tevens zitting in de nationale raad voor de verbetering van het muziekonderwijs.
Literatuur
P. Lauwers, 'K. Mestdagh', in Vlaams Muziektijdschrift (1972), p. 232-235;
H. Willaert en J. Dewilde, "Het lied in ziel en mond". 150 jaar muziekleven en Vlaamse Beweging, 1987;
H. Willaert, 'Mestdagh, Karel', in NBW, XII, 1987.