Laporta, Maria
(Lier 9 april 1896 – Lier 26 december 1978). Oudste dochter van August Laporta.
Stichtte zeker voor juni 1913 met Mia Cappuyns en Anna van der Hallen te Lier de meisjesbond Rozeknop. Toen in Hooger Leven een verslag verscheen van de meisjesbond te Lokeren, ontstonden er contacten tussen de leiding van Antwerpen, Lokeren en Lier. Uit die contacten groeide een samenwerking en een voorlopig algemeen bestuur, waarvan Laporta ondervoorzitster werd. Het bestuur besloot te Oostakker op 16 september 1913 een landdag te organiseren voor de meisjesstudenten uit alle Vlaamse provincies. Laporta voerde er naast onder meer Cyriel Verschaeve het woord en riep op tot de vorming van katholieke, Vlaamse vrouwen. Via Laporta zocht de Katholieke Vlaamsche Meisjesbond contact met het studententijdschrift De Student (waarvan haar vader een belangrijk medewerker was) met het doel er ook meisjes aan bod te laten komen. M. Laporta liet er enkele overzichten van de meisjesbeweging in verschijnen, maar tot een actieve samenwerking kwam het niet. Toen voorzitster Gabriëlla van Caeneghem juist voor de Eerste Wereldoorlog in het klooster trad, nam Laporta haar taak over. Met haar familie verbleef ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland; de meisjeswerking lag stil.
Na de oorlog liet Laporta in Ons Vaderland en De Standaard een oproep verschijnen om de werking van de landsbond herop te starten. In 1919 kwamen de leidsters terug samen en organiseerden in augustus van dit jaar een landdag te Gent, waar Laporta een rede hield. Opnieuw werden onder andere via haar contacten gezocht met studententijdschriften, maar in oktober 1919 startte de Meisjesbond een eigen tijdschrift Gudrun op. De activiteiten van Laporta in het hoofdbestuur waren over het algemeen beschouwd minimaal: de grote leidster na de oorlog was Julia Putman. Op het einde van 1919 nam Laporta haar ontslag en na 1920 werd ze niet meer vernoemd in verslagen van de landsbond.
Literatuur
H. Verbanck, De katholieke Vlaamse meisjesbeweging 1913-1926, KUL onuitgegeven licentiaatsverhandeling, 1975;
id., 'Laatslaapstertje ontwaakt (1913-1914). De KVM: stichting en eerste groeijaren', in WT, jg. 40, nr. 2 (1981), p. 83-98;
id., 'De KVM in de oorlogsjaren 1914-18', in WT, jg. 40, nr. 4 (1981), p. 229-238;
'Verschaeve en de KVM', in Verschaeviana. Colloquiumnummer (1983).