Katholieke Vlaamse Hogeschool (voor Vrouwen)

Uit NEVB Online
Versie door ADVN (overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 13:21 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

instituut opgericht in 1919 dankzij Maria Belpaire, die het gebouwencomplex aan de De Bomstraat te Antwerpen ter beschikking stelde van de initiatiefnemers.

Tot de stichtersgroep behoorden onder meer pater Janssens, Margriet Baers, Jules Persyn, H. van de Weerd, H. Verwilghen, Jozef Muls en Philip van Isacker. Baers werd de eerste directrice.

Opgericht als instituut dat vooral een brede algemene vorming wilde verschaffen aan jongedames, opdat zij hun rol als echtgenote van de Vlaamse intellectueel en hun taak als moeder van een dergelijk gezin beter zouden kunnen vervullen, is de Hogeschool voor Vrouwen sindsdien geëvolueerd tot een inrichting die ook studierichtingen voorziet gericht op het 'vrouwelijk' beroepsleven en die sinds 1969 ook aan mannelijke studenten erkende diploma's aflevert van assistent in de psychologie (1953), gegradueerde in de logopedie (1958), licentiaat-vertaler en licentiaat-tolk (1965).

De school was door een groep vooraanstaande Vlaamsgezinde intellectuelen gesticht die eveneens de sociale beweging en het christelijk feminisme goedgezind waren. Ze lieten zich hiervoor inspireren door de 19de-eeuwse Engelse theoloog- filosoof-pedagoog John H. Newmann. Deze instelling voor hoger onderwijs was weliswaar sterk katholiek geïnspireerd, maar de leiding berustte bewust niet in kerkelijke handen, opdat ook de meisjes uit Vlaamse antiklerikale liberale kringen er zouden komen.

Sinds 1923 staat de Hogeschool voor Vrouwen onder de bescherming van de Leuvense universiteit; dit is te verklaren doordat talrijke Leuvense hoogleraren ook aan de Hogeschool doceerden. Na de dood van Baers (1922) en een kortstondig directriceschap van Julia de Bie werd Maria Verstraeten directrice van de Hogeschool (1925-1967). Zij was het die samen met enkele rectoren zoals Muls, Jozef Uytterhoeven en Constant van Gestel, de Hogeschool in haar definitieve baan leidde. Onder de opvolger van Verstraeten, Wim Lambrechts, kreeg de school haar huidige benaming Katholieke Vlaamse Hogeschool.

Literatuur

Mejuffrouw Verstraeten. Veertig Jaar Directrice, 1967; 
Vijftig jaar voorgeschiedenis van de Katholieke Vlaamse Hogeschool, 1991.

Auteur(s)

Ludo Helsen; Sam van Clemen